Index Vakbarát Hírportál

Nagy változás előtt áll a zsámbéki romtemplom

2023. április 19., szerda 09:42

Zsámbék önkormányzata meghirdette a Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítását célzó pályázatot. A cél a kulturális és vallási turisztikai kínálat felfrissítése egy látogatóközpont létesítésével. A szakrális élet fellendítésével a premontrei rend szerzetesei visszaköltözhetnek a templom mellé.

A tervek szerint az épülő együttes turisztikai és szakrális funkciókat egyaránt kiszolgálna a jövőben. A tervezőknek helyre kell állítaniuk a romot, a mellette elterülő területen pedig egy látogatóközpontot és egy rendházat kell létesíteniük.

„Az egykori kolostorral való térbeli kapcsolat kialakítása a tervező feladata. Szerzetesi szobák és vendégszobák kerülnének itt kialakításra. A vendégszobák alkalmat adhatnak a közösség életébe való lazább, időleges bekapcsolódásra is” – fogalmazott korábban a zsámbéki főépítész, Marthi Zsuzsa.

A belső terek is megújulnak

A látógatóközpontban egy interaktív kiállítás is lesz, ahol a premontrei rendi élet és annak építészeti sajátosságai kerülnek terítékre, derül ki a pályázati kiírásból – említi meg az Építészfórum.

„A rekonstrukció kiterjed a térrekonstrukcióra (belső terekre) és az anyaghasználatra, de teret enged az új funkcionális követelményekből adódó építészeti döntések mellett azon részletek tekintetében, amelyek a tudományos dokumentáció alapján nem egyértelműen határozhatók meg” – olvasható a dokumentumban.

(Borítókép: A zsámbéki romtemplom 2023. február 5-én. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok