Index Vakbarát Hírportál

Új módszerrel próbálják elszedni az adatainkat

2023. április 20., csütörtök 21:03

Bejáratott telefonszámmal, kínai írásjelekkel próbálják megszerezni az adatainkat. Az indokok különbözők, és van, aki sajnos be is dől neki.

Olvasónk csütörtök hajnalban egy rövid és furcsa SMS-t kapott a mobiltelefonjára. Egy 30-as szám küldött egy Instagram-linket, majd utána néhány kínai írásjelet. Az üzenet szokatlansága nemcsak az időpont miatt volt különös, hanem a telefonszám miatt is.

A számról korábban is kapott már megerősítő kódokat, amik az Instagram-fiókjának kétfaktoros azonosítása miatt kellettek.

Azok az üzenetek azonban rendre magyarul érkeztek, és a valódi szolgáltatótól.

Egy telefonszám-bejelentő oldalon több mint 500 komment szerepel a figyelmeztetéssel, hogy senki ne kattintson a kapott linkre, különben búcsút inthet a fiókjának. 

Egy felhasználó megjegyezte, hogy ő sajnos rákattintott a kapott linkre, és rövid időn belül valóban búcsút inthetett a Facebook-fiókjának. A bajt azonban egyszerűen megelőzhetjük, erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.

Csomagrendelés, OTP-számla, Facebook- és Instagram-profilok, ezek a leggyakoribbak, amikkel egy kattintást szereznének a hackerek. A szemfüles felhasználónak azonban feltűnhet, hogy ezek gyakran tört magyar mondattal érkeznek, vagy kínai, arab, esetleg cirill betűkkel.

Rovatok