Index Vakbarát Hírportál

Magyar Kórházszövetség: Nem félünk tőle, hogy olyan retorziók érnének minket, mint a MOK-ot

2023. április 20., csütörtök 08:52

A Magyar Kórházszövetség nem fél attól, hogy úgy jár, mint a Magyar Orvosi Kamara, mert megtalálják a megfelelő hangot a kormánnyal, a szövetség elnöke szerint. Velkey György azt is hangsúlyozta, ők inkább háttérbeszélgetéseken képviselik az érdekeiket.

Májustól további két vármegyében élesedik az új ügyeleti rendszer. A MOK küldöttközgyűlése február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. 

A kormány a történtekre reagálva lefaragott a MOK hatásköréből, megszüntette a kötelező kamarai tagságot, de az etikai ügyek is átkerültek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

A Magyar Kórházszövetség április 19-i kongresszusán a szervezet elnöke az RTL Híradónak arról beszélt, hogy az orvosi kamara sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott az egészségügy átalakításával kapcsolatos tárgyalásokon, mint a kórházigazgatók érdekképviselete.

A kamarának volt rengeteg lehetősége ebben a folyamatban elmondani a véleményét, annak jelentős részét figyelembe is vették, én nagyon sajnálom, hogy így befeszült ez a helyzet

– mondta Velkey György. Ezt követően azt is kiemelte, nem tart attól, hogy a kórházszövetséget is retorziók érik a kormány részéről, ugyanis ők szerinte megtalálják a megfelelő hangot.

Igyekszünk a folyamatokat befolyásolni sok háttérbeszélgetéssel a döntéshozókkal, és érdekképviselet szervekkel is folyamatos konzultációban vagyunk, azt gondolom, hogy semmiféle retorziótól nem kell tartanunk, megtaláljuk azt a hangot, amivel a kórházak érdekei bemutathatók

– közölte Velkey.

Azt is elmondta, igazodnak ahhoz is, ha nem az ő javaslataik kerülnek bele a törvényekbe. Velkey György azt nem árulta el, ő tagja maradt-e a kamarának.  

(Borítókép: Velkey György 2021. július 16-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok