Index Vakbarát Hírportál

A kormány nem enged: továbbra sem tartóztatnák le Putyint Magyarországon

2023. április 20., csütörtök 13:00

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy Facebook-posztban jelentette be, hogy a kormánypártok leszavazták a DK javaslatát, amely lehetővé tenné Putyin magyarországi letartóztatását. Közben az Európai Parlament több magyar képviselője is bírálta Magyarországot, amiért kijelentették, nem tartóztatnák le Putyint, ha Magyarországra látogatna.

Mint korábban megírtuk, a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Magyarország azonban több mint húsz éve határozatában ugyan megerősítette a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát, de annak szövegét azóta sem hirdette ki a Magyar Közlönyben, azaz nem építette be a hazai jogrendszerbe. Ezért hiába a nemzetközi jogi kötelezettség, az Alaptörvény-ellenes helyzet miatt nem tudná foganatosítani az elfogatóparancsot Putyin ellen.

A Demokratikus Koalíció elnöke pedig egy újabb Facebook-posztban bírálta a kormányt, ezúttal azért, amiért nem tartóztatnák le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha Magyarországra látogatna.

Leszavazta a Fidesz a DK javaslatát, ami lehetővé tenné Putyin magyarországi letartóztatását. Putyint Orbán sérthetetlennek tartja Magyarországon. Hiába tapad ezrek vére a kezéhez, hiába háborús bűnös, hiába van ellene nemzetközi letartóztatási parancs, Orbán védi Putyint

– olvasható a DK elnökének a posztjában. 

Szerinte a magyar kormányfőt valamivel kézben tartja az orosz elnök. 

Az egész EU-ban érvényre juttatnák a parancsot

Vera Jourová bizottsági alelnök szerint minden EU-tagországban érvényt kell szerezni az orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsnak – írja a Népszava

Az Európai Parlament képviselői szinte egyhangúlag ítélték el az oroszokat az Ukrajnában elkövetett kegyetlenségeikért. Többen kiemelték, hogy a nemzetközi elfogatóparancsnak érvényt kell szerezni az aláíró államokban.

Azonban csupán a magyar felszólalók említették Magyarországot név szerint.

A momentumos Cseh Katalin hozzászólásában egyenesen Oroszország trójai falovának nevezte a magyar kormányt.

(Borítókép: Dennis Grombkowski / Getty Images)

Rovatok