Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a szülők: nem akarnak zsidó iskolát

2023. április 20., csütörtök 11:47

A Budapesti Zsidó Hitközség mégsem lesz a 13. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartója. Állítólag a tanárok is nemtetszésüket fejezték ki a fenntartóváltással kapcsolatban, de az általános iskola igazgatója szerint ez nem igaz. Azonban a szülők végső döntése értelmében elmarad a fenntartóváltás.

Néhány nappal ezelőtt kikerült egy olyan felirat a 13. kerületi Herman Ottó Általános Iskola falára, amiben azt írták:

Szavazz nemmel a zsidó iskolára!

A felirat azután készült, hogy elterjedt a hír, mely szerint a Budapesti Zsidó Hitközség szeretne az iskola fenntartója lenni. 

A tervek szerint a szintén a hitközség fenntartásában álló Külkereskedelmi Technikum partneriskolájává tették volna az intézményt, de ezt a tanárok nem támogatták

– mondta a technikum igazgatója az RTL Híradónak.

„Azt mondták, ha új fenntartó van, akkor ők mind felmondanak” – mondta Salusinszky András igazgató. Szerinte a hitközség egyetért azokkal a követelésekkel, amikért a tanárok már évek óta küzdenek, valamint amikért az iskola is kiállt egy éve.

Az egyik tanári fórumon elővettem a pedagógusok 9 pontos követelését, felmutatva egy A3-as lapot, és azt mondtam, hogy mi tulajdonképpen ezzel mind egyetértünk. És ha átvesszük az iskolát, akkor NAT-hoz igazodó szabad tankönyvválasztást biztosítunk, visszaállítjuk az iskola autonómiáját

– mondta a technikum vezetője.

Az általános iskola igazgatója szerint azonban a tanárok „kizárólag arról nyilvánították ki a véleményüket titkos szavazással, hogy támogatják-e a fenntartóváltást, de nem helyezték letétbe a felmondásukat”.

A szülők sem támogatták

Kedden, április 18-án a szülőkön volt a sor, hogy meghozzák a végső döntést. Szavaztak ugyanis a fenntartóváltásról, és a megjelentek 70 százaléka nemmel voksolt. 

Volt, akinek nem tetszett, ha katolikusként zsidó iskolába járna a gyereke. Más attól félt, ha igennel szavaz, akkor felmondhatnak a tanárok.

A technikum vezetője úgy véli, az ismeretlentől félnek a szülők és a tanárok.

Az antiszemitizmusnak az előszobája a xenofóbia, az idegengyűlölet, és az, ha valami ismeretlent látunk, akkor attól elkezdünk félni, és voltak ilyen hangok

– emelte ki.

Rovatok