Index Vakbarát Hírportál

Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elbocsátott tanárok ügyében

2023. április 21., péntek 13:31

Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a polgári engedetlenségi megmozdulásuk miatt elbocsátott tanárok ügyében – jelentette be Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus jelezte, a normakontroll kezdeményezéséhez ötven parlamenti képviselő aláírása szükséges, ezért Tóth Bertalan, a szocialisták országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője még a nap folyamán levélben kéri a többi ellenzéki frakció vezetőit, hogy biztosítsák ezt a támogatást.

Az MSZP a pedagógusok oldalán áll, és mindenki oldalán, aki jogfosztást szenved el a kormány részéről – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, a pedagógus-státusztörvény tervezetének visszavonását is követelve a kormányzattól.

Azzal érvelt, hogy a javaslatban szereplő modell „pedagógus- és diákellenes”, oktatásellenes, majd „rabszolgatörvénynek” nevezte a dokumentumot, és ezért arra kérte a kormányoldalt, hogy már a parlament elé se terjessze.

Ez a törvénytervezet végérvényesen szétveri a magyar iskolát – jelentette ki, annak a véleményének adva hangot, hogy a tervezett szabályozás „generálisan szembemegy az EU-val kötött megállapodás minden elemével”. Az ugyanis kiköti, hogy a kormány és a parlament nem vezethet be egyoldalúan a pedagógusok munkaterhét növelő, a meglévő szakmai kompetenciákat korlátozó vagy a pálya vonzerejét csökkentő intézkedéseket.

Az MSZP politikusa közölte: nem érdekli Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar oktatás ügye, nem véletlen, hogy nincs oktatási minisztérium Magyarországon; kormányzati szinten, kormányüléseken alig esik szó oktatásról.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormányzat célja az, hogy a kritikusan fellépő pedagógusokat „véglegesen elhallgattassák”, vagy „teljesen kitakarítsák, kiűzzék” a rendszerből.

Rovatok