Index Vakbarát Hírportál

A kórházszövetség szerint túl sokat kell várni nagy műtétekre Magyarországon

2023. április 21., péntek 19:51

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint „tarthatatlan, hogy éveket kelljen várni nagy műtétekre”. Velkey György állítása szerint elindulnak új programok, amelyek célja a várólisták csökkentése. Ezeknek akár az év végére is lehet eredményük. Gulyás Gergely szerint a koronavírus-járvány miatt torlódtak fel a műtétek.

Kétszer annyian várakoznak valamilyen műtétre, mint a pandémia előtt. A várakozási idő is megnőtt bizonyos műtétekre a koronavírus-járvány alatt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint most majdnem 13 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre, csaknem 12 ezren térd-, 7 és fél ezren pedig csípőprotézis-műtétre. 

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az RTL Híradónak azt mondta, a jelenlegi helyzet nem elfogadható.

Tarthatatlan az, hogy sok évet kelljen várni komoly és sok kellemetlenséggel járó műtétekre

– fogalmazott.

Emiatt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel együtt új programokat indítanak a várólisták csökkentésére. Velkey György úgy gondolja, ezekkel már az év végére jelentősen csökkenhetnek a várólisták.

A legnagyobb nehézség ebben az, hogy a rendelkezésre álló ápolószemélyzet és helyenként a műtői személyzet is pótlásra szorul

– mondta.

A NEAK-tól megkérdezte a híradó stábja, hogy pontosan milyen új programokról van szó, de erre nem érkezett válasz.

Azonban adataik szerint térdprotézisműtétre az elmúlt fél évben átlagosan 229 napot kellett várni, Csípőprotézis-műtétre pedig átlagosan több mint 4 hónapot.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta korábban, a járvány időszaka miatt hosszabb a várakozási idő.

A Covid alatt nyilván feltorlódtak a műtétek, és utána ennek a ledolgozása részben, de itt most kórházi beavatkozásról beszélünk, részben sikerült, részben még mindig valamivel hosszabbak egyes beavatkozástípusoknál a várakozási idők, mint mondjuk 2019-ben vagy 2020 elején voltak

– mondta Gulyás Gergely.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a Híradó kérdésére közölte, hogy a kormány tavaly 12,2 milliárd forintot biztosított a járvány miatt elmaradt műtétek pótlására, és kiemelt céljuk, hogy a várakozási idők visszaálljanak a pandémia előtti időszakra. Úgy vélik, ebben segítségükre lesz, hogy az egészségügyi ellátórendszer átállt a teljesítményalapú finanszírozási rendszerre.

Rovatok