Index Vakbarát Hírportál

Fényes ötletekkel küzdenek az önkormányzatok a közvilágításért

2023. április 21., péntek 10:22

Az energiaárak elszabadulása után nagy fejtörést okozott az önkormányzatoknak a közvilágítás további biztosítása. A kormány a településekre bízta a helyi szabályozást, miközben a kiegészítő normatíva csak részben fedezte a megnövekedett költségeket.

Az Orbán-kormány több mint öt hónapja a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI. 9.) korm.-rendeletben feljogosította a települési önkormányzatok képviselő-testületeit a helyi közvilágítás időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdések rendeleti szabályozására. A kormány nem adott parttalan rendeletalkotási jogkört a helyhatóságoknak, hiszen előírta, hogy 

az önkormányzati rendeletet a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, továbbá közútbiztonsági szempontokra is figyelemmel kell megalkotni.

A TÖOSZ szerint nincs egységes recept

Az energiaárak elszabadulása rendkívül nehéz helyzetbe hozta a települési önkormányzatokat. Az egyik legnagyobb tételt mindenhol a közvilágítás jelentette. Ezért nem véletlen, hogy sok településen ezzel kezdték a spórolást. Van, ahol csak a díszkivilágítást szüntették meg, de több falu éjszakára teljes sötétségbe borult, ugyanis minden köztéri lámpatestet lekapcsoltak.

Az ügyben megkerestük a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét (TÖOSZ), hogy mit javasolnak a településeknek. A hazai önkormányzatok több mint felét tömörítő szervezet arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közvilágítás megoldására nem tudnak egységes receptet adni, mert minden település különböző, mások a helyi adottságok és lehetőségek. Az önkormányzatoknak az áramszolgáltatóval együtt kell felmérniük a műszaki megoldásokat.

A megkérdezett közigazgatási szakértők véleménye szerint a közvilágítás azért kényes kérdés, mert többféle közvilágítás létezik, de a számlát a településeknek kell fizetniük.

Miután az árak egyik napról a másikra hatszorosára nőttek, kilátástalan helyzetbe kerültek az önkormányzatok.

A kormány időközben kiegészítő normatívát fogadott el, ám a települések nagy része a számlák kiegyenlítéséhez csak az első fél évre kapott támogatást.

Nem könnyíti meg a helyzet orvoslását, hogy országszerte elavultak a technikai berendezések. Nem beszélve arról, hogy a modernizáció többnyire lámpacserében merült ki. A Közbeszerzési Értesítőben hiába jelentek meg sorra a különböző tenderek, amelyekben az önkormányzatok több tízezer lámpa cseréjére írtak ki pályázatot az elmúlt években sok milliárd forint értékben, az infrastruktúra korszerűsítése valójában elmaradt.

A nagyvárosok LED-re cserélnek

Budapest is komoly nehézségekkel küszködik. Az év első három hónapjában a kiadások 5 százalékát vitte el a közvilágítás. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának elmondta, hogy Budapest közvilágítás-korszerűsítési programjában 2024 végéig 19 ezer lámpatest cseréjét irányozták elő. Ezt követően pedig évente 25-30 ezer lámpatestet szeretnének kicseréltetni uniós forrásból vagy bankhitelből. Mindenesetre az idén 482 milliót fordítanak majd LED-es fényforrások beszerelésére.

A pécsi önkormányzat is takarékossági intézkedéseket vezetett be. Megállapították, hogy a lámpatestek negyede elképesztően elavult. Márpedig a higanygőz-lámpák LED-es világítótestekre cserélésével jelentős villamosenergia-költséget tudnának megtakarítani.

A mintegy ötezer égő cseréje egymilliárd forintba kerül, ami már az első évben 413 milliós költségmegtakarítást hozhat.

Az önkormányzat a beruházást nem hitelből, hanem úgynevezett ESCO-szerződéssel, vagyis a hatékonyabb energiafelhasználás eredményeként keletkező megtakarításokból finanszírozná.

A nyíregyházi önkormányzat tavaly decemberben elfogadott rendelete szerint a közvilágítás mértékének csökkentése az üzemben lévő lámpatestek fényerejének vagy azok darabszámának csökkentésével valósulhat meg, és ezeket úgy kell meghatározni, hogy a gyalogátkelőhelyek megvilágítása biztosított legyen. A város 17 600 lámpatestéből több mint ezernél csökkentették a teljesítményt. Ez ritkítást jelent, nem pedig egymás melletti fényforrások kikapcsolását.

Normatíva az elsötétítés ellen

A kistelepüléseknek még nagyobb gondot jelentett a közvilágítás biztosítása. A Csongrád-Csanád vármegyei Baks képviselő-testülete úgy döntött az év elején, hogy lekapcsolják éjszakára a közvilágítást. Eredetileg úgy tervezték, hogy este 11-től hajnali 4-ig nem világítanának a lámpatestek. Mivel a szomszédos Pusztaszer már korábban cselekedett, és náluk 22 órától 4 óráig sötétült el a falu, Baksnak alkalmazkodnia kellett, mert egy hálózaton vannak, és az MVM csak így, ebben az időtartamban vállalta a lekapcsolást. Búza Zsolt baksi polgármester szerint 

azon is gondolkodtak, hogy minden második vagy harmadik lámpatestet iktatják ki a rendszerből, de két-kétmillió forintba került volna a le-, majd a visszakapcsolás.

Az is ellene szólt – folytatta a faluvezető –, hogy egyes utcák teljesen elsötétültek volna, míg másutt egész éjszaka világít a lámpa, ami feszültséget generált volna a lakosok között.

Nem kapcsolták ki egyetlen napra sem a közvilágítást a Nógrád vármegyei Diósjenőn. A község polgármestere, Székely József szerint éppen jókor jött a kormány döntése arról, hogy beszáll az irreálisan megnövekedett rezsi kifizetésébe. Diósjenő 6,9 millió forintot kapott, ami szűkösen elegendő a közvilágítási feladat ellátására egész évben. A falu évi közvilágítási díja 16-17 millió forint.

A Csongrád-Csanád vármegyei Sándorfalvát is a kiegészítő normatíva mentette meg. A múlt év végén a helyi rendelet még úgy szólt: ha nem érkezik állami támogatás, januártól 23 óra és hajnali négy között lekapcsolják a közvilágítást, és erre az időre 40 km/h sebességkorlátozást is bevezetnek. Ennek hátterében az állt, hogy a korábbi 14,5 millió forint közvilágítási költségre 2023-ra 54 milliós ajánlatot kaptak. A kiegészítő normatíva jóváhagyása után módosították a rendeletet. Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester szerint a közlekedés biztonsága és a közbiztonság szem előtt tartásával úgy döntöttek, hogy csak a település bizonyos szakaszain szűnik meg a közvilágítás egyes lámpatesteken.

(Borítókép: Munkások szerelnek egy lámpaoszlopnál Pécsett 2015. február 14-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok