Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Az apa férfi, az anya nő, a vita lezárva

2023. április 21., péntek 09:41

Magyarország képes volt egyfajta biztonságos hellyé válni a konzervatívok számára – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Washingtonban a Heritage Foundation, az egyik meghatározó amerikai konzervatív elemzőintézet konferenciáján.

Orbán Balázs a Leadership Summit elnevezésű politikai konferencia egyetlen külföldi felszólalójaként felhívta a figyelmet a magyar családpolitika eredményeire; a házasságok számának megkétszereződésére, a válások számának megfeleződésére. Beszámolt arról is, hogy a jogi szabályozás bármiféle megváltoztatása nélkül a terhességmegszakítások száma a felére csökkent a családpolitika átalakítása nyomán.

Hozzátette, hogy a politika megváltoztatására az emberek cselekvéssel reagálnak, és „amennyiben valaki a konzervatívok számára képes egy biztonságos helyet kialakítani egy ország egészét tekintve, akkor nyert ügye van”.

A családok megítélése körül zajló vitával kapcsolatban kijelentette: az apa férfi, az anya nő, és „ezen a ponton a vita Magyarországon lezárul”.

A Heritage Foundation fennállásának 50. évfordulója alkalmából megrendezett magas szintű konferencián felszólalt az Egyesült Államok törvényhozásának több tagja.

Az Egyesült Államokban is kulturális harc folyik

Josh Hawley, a szenátus tagja, Missouri állam szenátora az Egyesült Államok külpolitikai kihívásaival kapcsolatban többek között arról beszélt, hogy a legnagyobb hiba volt Kínát beengedni a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), mert annak eredményeképpen nagyvállalatok munkahelyek millióit vitték el a távol-keleti országba.

Az Egyesült Államokban zajló kulturális harcról azt mondta, az országot érő összes kihívás közül a legsürgetőbb és legveszélyesebb „az új radikális baloldal és a marxizmus új formája, amelyet felkarolt” a baloldal, amely „arra törekszik, hogy alapvetően átalakítsa az amerikai életet, megváltoztasson és elfoglaljon minden intézményt, amelyet értékelünk”.

A republikánus szenátor a Republikánus Párt megreformálását is sürgette, mert az szerinte nincs felkészülve arra, hogy a kihívásokkal szembe tudjon szállni. Kevin Roberts, a Heritage Foundation elnöke köszöntőjében azt mondta: az elmúlt évek során a konzervatívoknak meg kellett tanulniuk, hogy nem elég megtartaniuk a hatalmat, hanem bánni is tudniuk kell azzal.

Az MTI beszámolója szerint a kétnapos esemény pénteki záróbeszédét, Ron DeSantis, Florida kormányzója tartja, akit Donald Trump egyik legnagyobb párton belüli kihívójának tartanak a 2024-es választások előtti republikánus elnökjelölti versenyben.

Rovatok