Index Vakbarát Hírportál

Legtöbben Magyarországra próbálnak átszökni Romániából

2023. április 23., vasárnap 16:23

Az illegális határátlépők mintegy 59 százaléka járművekben elrejtőzve próbál meg átjutni Magyarországra – áll a román határrendészet negyedéves jelentésében.

Az idei év első három hónapjában 3289 külföldi határsértőt tartóztattak fel a román határokon: közülük 443-an illegálisan próbáltak bejutni Romániába, 2846-an pedig törvénytelenül próbálták elhagyni az országot. Legtöbbjük embercsempészek támogatásával, szervezett csoportok tagjaként próbálkozott kijátszani a határrendészek éberségét. Az első negyedévben 186 embercsempészt vettek őrizetbe Romániában.

A határsértők közül a legtöbben bangladesi, szíriai, pakisztáni, nepáli, indiai, egyiptomi, marokkói és török állampolgárok voltak

– írja az MTI a román határrendészet első negyedéves jelentése alapján. 

Az illegális migráció megelőzését és megfékezését célzó román–szerb együttműködés eredményeként a vizsgált időszakban a közös határszakaszon 92 százalékkal esett vissza a határsértők száma a tavalyi év azonos időszakához képest. A Romániában elfogott illegális migránsokon kívül a szerb oldalon a hatóságok 379 bevándorló illegális Romániába jutását akadályozták meg: ez a szám is 93 százalékos csökkenés 2022 első negyedévéhez képest – mutatott rá a román határrendészet.

A Romániából illegálisan távozni próbáló migránsoknak a befelé igyekvő határsértőknél több mint hatszor nagyobb száma azzal áll összefüggésben, hogy a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia most már évente százezer olyan munkavállaló befogadását engedélyezi, aki az Európai Unión kívülről érkezik. A távol-keleti országokból beutazó vendégmunkások viszont a bukaresti média szerint csak ugródeszkának tekintik a román hatóságok által kibocsátott munkavállalási vízumot, és legtöbbjük nem akar Romániában maradni, hanem megpróbál Magyarországon keresztül illegálisan Nyugat-Európába szökni.

Rovatok