Index Vakbarát Hírportál

Különösen veszélyes kullancsfaj telepedett meg Magyarországon

2023. április 24., hétfő 13:49

Egy különösen veszélyes, új kullancsfaj bukkant fel a Balaton környékén. Az állat a krími–kongói vérzéses láz és egyéb más megbetegedések, mint például a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás okozója.

Az Afrikából érkezett vérszívó az emberre is veszélyes lehet, ugyanis jól látja áldozatát, és állítólag még üldözni is képes kiszemeltjét.

Leginkább vándormadarak hozták be Afrikából, viszont a hazai klíma miatt nem feltétlen maradnak meg sokáig, ugyanis nem képesek elviselni a keményebb hideget

– nyilatkozta a Metropolnak Sár József entomológus rovarszakértő.

Hozzátette, hogy tünetek a vérszívó testre kerülése után hat óra elteltével jelentkeznek.

„Kezdetben bőrpír jelenik meg, később rosszullét, magas láz és végtagfájdalom párosul hozzá. Ha bárki ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz! Ha valaki túrázni készül az erdőbe, erősen ajánlott a zárt öltözet viselése, akármilyen meleg is van, illetve a riasztó spray használata szinte kötelező” – tanácsolja a szakértő.

A kullancsok jelenléte az erdő mellett a Balaton-parton, illetve a városokban is észlelhető – fűzte hozzá Sár József.

Az állat csipesszel vagy kullancskanállal távolítható el, nem szabad erőszakoskodni, hanem szépen lassan felemelve a bőrön hagyjuk, hogy a parazita magától engedje el a felületet. Oda kell figyelni, az állat feje ugyanis nem szakadhat be – mondta.

Rovatok