Index Vakbarát Hírportál

Legalább hetvenezer ortodox zsidó zarándok érkezik Bodrogkeresztúrra, a helyiek nyugtalanok

2023. április 24., hétfő 12:53

Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30-40 ezer ortodox zsidó érkezett Magyarországra, hogy megemlékezzen a világhírű magyar származású rabbiról. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesült Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi. A helyiek azonban nehezen viselik azt a nagy forgalmat, ami a zarándoklattal jár.

Megközelítőleg 70 ezer vallásos zsidó zarándokol el Bodrogkeresztúrra az egykori csodarabbi sírjához idén is. Az évről évre egyre több vallásos zarándoklót vonzó esemény lehetőséget biztosít a számukra, hogy a hitük szerint a sírnál elmondott imáikkal és az ott elhelyezett „kérő cédulákra” írt, elsősorban családjuk, valamint közösségük jólétére vonatkozó üzeneteik meghallgatásra találjanak – tájékoztatott a Keren Menachen Alapítvány.

A közlemény szerint Reb Steiner Saje (1851–1925) rabbi halálozási évfordulójára leginkább Amerikából, Izraelből, Angliából, Belgiumból, Dél-Afrikából és Ausztráliából érkeznek a hazai településre. Reb Sájele csodarabbi nemcsak a gyógyításairól, tanításairól és adakozásairól volt híres, de a zsidó spirituális tanításai is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a hívei életében.

A csodarabbi egykori lakhelyén kialakított Reb Steiner Saje Emlékház népszerű zarándokhely, csakúgy, mint a Dereszla-domb oldalában a 18. században alapított zsidó temetőben található sírja, ami fölé óhelt (sátorszerű sírt) is építettek tisztelői. 

A több napig tartó, a település életét gazdaságilag is jelentősen meghatározó esemény szervezője és házigazdája a csodarabbi leszármazottja, Rubin Shaye és családja által alapított Keren Menachen Alapítvány, amelyik lassan a negyedik generáció részvételével, közel két évtizedes munkával igyekszik megismertetni a világgal a bodrogkeresztúri rabbi tanításait és a sírhoz való látogatás hagyományát.

Büszkék vagyunk arra, hogy idén minden eddiginél többen jöttek Magyarországra, hogy megemlékezzenek nagyapám emlékéről és nagy hatású tanításairól. Egyúttal köszönetet is szeretnénk mondani a magyar kormánynak, az illetékes hivataloknak és szervezeteknek, valamint Rozgonyi István polgármesternek a segítségért, azért, hogy idén is a hagyományaink szellemében és biztonságban emlékezhetünk meg a számunkra fontos rabbi halálozási évfordulójáról

– nyilatkozta Menachem Mendel Rubin fő szervező.

Az óriási tömegrendezvénynek azonban nem minden helyi örül. Az RTL Híradónak nyilatkozó bodrogkeresztúriak szerint rengeteg szemetet hagynak maguk után a zarándokok, míg a város polgármestere szerint az esemény már az év mindennapján jelen van.

(Borítókép: Haszid zsidó zarándokok Bodrogkeresztúron 2023. április 23-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok