Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc rájött, hogyan érhetne véget a háború

2023. április 25., kedd 08:44

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán közzétett, legújabb bejegyzésében az orosz–ukrán háborúról és a békéről mondta el véleményét. Mint mondta, azt szeretnék, ha Oroszország kivonulna Ukrajnából.

A DK elnöke szerint bár mindkét fél súlyos veszteségeket szenved el a háborúban, nem egyenlőek a veszteségek.

A háború amputálja a lábakat. Van különbség a támadók és a védők elveszett lábainak fájdalma között? Mert jön egy roncsolt élet véglegesen sérülve és minden nap felteszik majd a kérdést, hogy jól tettem-e, hogy megérte-e

– kezdte bejegyzését Gyurcsány Ferenc, aki szerint nemcsak a katonáknak, de a vezetőiknek is el kell számolniuk majd a lelkiismeretükkel, ha véget ért a háború. 

Jön egy élet azon vezetőknek is, akik háborúba küldték a fiúkat. Megérte a szenvedést, kellett? Megért sok ezer drámát azért, amit támadtak, amit védtek. Semmi kétségem, hogy ebben a tisztességtelen orosz háborúban az orosz katonák és családjaik nehezebben tudják majd elfogadni veszteségeiket, a halált, a sérülést, az életre szóló traumát, mint a hazájukat hősiesen védő ukránok – folytatta, hozzátéve: Oroszországnak nincs helye Ukrajnában.

Menjenek haza. És béke lesz. Tartsa be Oroszország a nemzetközi jogi szerződéseket

– javasolta. 

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a probléma gyökere az orosz vezetésben rejlik, amire csak az elszigetelés jelenthet megoldást. „Minden csepp vér dráma. De ugye világos: az oroszok ontják az ártatlan ukránok vérét. Minden béketárgyalás csak innen indulhat ki. Ukrajnával és megsebzett népével vagyunk” – fejezte be posztját Gyurcsány Ferenc.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről folyamatosan beszámolunk percről percre tudósításunkban, amit ezen a linken érhet el.

Rovatok