Index Vakbarát Hírportál

Ismét tud járni a magyar fiú, aki korábban nyaktól lefelé lebénult

2023. április 25., kedd 06:12

A most 18 éves Patrik három éve szenvedett súlyos balesetet a születésnapi buliján. A medence mellett csúszott el és ütötte be a fejét, abban a pillanatban pedig a nyakcsigolyája is eltört. Most azonban csodával határos módon ismét járni tud.

„Éreztem, hogy nem mozog se a kezem, se a lábam. Amint rájöttem, hogy nem tudom megmozdítani se a kezemet, se a lábamat, semmimet, a legelső gondolatom az volt, hogy: ezt jól elcseszted. A második pedig az, hogy tartsd vissza a levegőt, ne fulladj meg itt a vízben” − idézte fel a fiú, aki szerint a kórházban világossá vált, hogy a legrosszabbra kell felkészülni. 

Az orvos elmondta, hogy akár lélegeztetőgépre is tehetik a Patrikot, négy végtagú bénulásra számíthatunk mellkastól lefelé

− mondta el a fiú édesanyja az RTL Fókusz című műsorában. 

Patrik szerint senki nem tudta megmondani neki, hogy milyen élet vár rá a baleset után. Abban viszont biztos volt, hogy nem adja fel. „Legelőször fel se fogtam, hogy milyen komoly a helyzet, mennyire súlyos, de már az első pillanatoktól úgy voltam vele, hogy én nem maradok így, hogy fel fogok állni. Nem hagyom, hogy székben vagy ágyban maradjak” − fogalmazott.

A kezelések, a gyógytorna és a masszázs együttesen rendkívül lassú, de egyértelmű hatást gyakoroltak Patrik mozgására. 

Amikor a lábujjam először mozogni kezdett, az még egy milliméter sem volt. Anyám ott volt a lábamnál, figyelte és azt mondta, hogy látja. Én föntről nem láttam semmit. Olyan kicsi volt a mozdulat

− mondta a fiatalember. Azóta kiderült, hogy melyek azok az izmok, amelyeket legalább részben tud mozgatni. Először ezeket próbálták meg tovább erősíteni, de nem mondtak le a korlátozottan működőekről sem.

„A legfontosabb az, hogy a tudatos mozgást minél jobban elősegítsük, hogy akaratlagosan tudjon végrehajtani mozgásokat. Ebben neki van nagyon nagy szerepe, mert az ő érzete fogja megszabni számunkra a fejlesztés mértékét és menetét. Ha ő érzi a mozgást, érzi a változást, akkor arra kell ráfeküdnünk, és nem generalizáltan kell nagy izmokat erősítenünk, hanem mindig az érzetet kell követnünk, mindig az érzet után kell mennünk” − mondta el Kordé Bence gyógytornász. 

Az olyan esetekben, mint Patriké, az állam nem finanszírozza a gyógykezeléseket. A foglalkozások és az utazások költsége havonta átlagosan több mint félmillió forintba kerülnek. A kezelőorvosai szerint még sok munka van előtte a teljes gyógyulásig. Most azonban otthon segítséggel már néhány lépést is meg tud tenni − közölte a csatorna.

Rovatok