Index Vakbarát Hírportál

Medián: A többség elégedett Karácsony Gergely munkájával

2023. április 27., csütörtök 20:43

A felmérés szerint a budapestiek többsége úgy véli, hogy a kormány azért nehezíti meg a főváros helyzetét, mert ellenzéki vezetése van. A fideszes szavazók szerint is komoly pénzügyi gondokkal küzd Budapest.

A Medián április első felében készült felmérése alapján a budapestiek többsége szerint a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert annak ellenzéki vezetése van. A többség így is elégedett Karácsony Gergely főpolgármester munkájával − írja a felmérés nyomán a HVG. 

A fővárosiak közül csak minden tizedik gondolja úgy, hogy Budapest pénzügyi helyzete megfelelő, több mint háromnegyedük azt érzékeli, hogy az ország fővárosának pénzügyi nehézségei vannak, és ezt a fideszes szavazók csaknem kétharmada is így látja.

A budapestiek 73 százaléka szerint a kormány azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert annak ellenzéki vezetése van, és csak 17 százalék gondolja, hogy a fővárost ugyanúgy kezeli a kormány, mint más településeket. 

A fővárosi választók több mint fele szerint jelenleg a város sokkal vagy valamivel több adót fizet, mint az előző, fideszes városvezetés idején, mindössze 14 százalék gondolja, hogy ugyanannyit, 8 százalék pedig azt, hogy kevesebbet.  

A budapestiek elégedettek Karácsonnyal

Az ellenzéki városvezetőnek a fiatalabb korosztályokban kimagasló az elismertsége: a 18–29 évesek háromnegyede és a 30–39 éves budapestiek kétharmada van jó véleménnyel főpolgármesteri tevékenységéről. 

A Karácsony Gergely iránti szimpátia a választási preferenciákban is megjelenik: a fővárosiak kétszer akkora arányban (56 százalék) szavaznák meg Karácsonyt főpolgármesternek, mint egy fideszes jelöltet (28 százalék). 

A kedvező felmérések ellenére a regnáló főpolgármester már el is kezdte a 2024-es önkormányzati választásokra történő felkészülést. Karácsony Gergely meghirdette az első budapesti lakógyűlést, amely során több kérdésben is kikéri a budapestiek véleményét. 

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. január 17-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok