Index Vakbarát Hírportál

Egyre több részlet derül ki a Fenyő-gyilkosságról

2023. április 27., csütörtök 10:48

Tanúk meghallgatásával folytatódott az egykori médiamogul, Fenyő János meggyilkolásának ügye. Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében, míg az ügy másik vádlottja, Portik Tamás a bv. intézet egyik apró szobájából jelentkezett be.

Tanúmeghallgatások sorával folytatódott a Markó utcában csütörtök reggel Gyárfás Tamás és Portik Tamás tárgyalása Fenyő János meggyilkolásának ügyében.

Az első tanú korábban Jozef Roháccsal ült együtt a szegedi bv. intézetben. Szoros kapcsolatba kerültek, egyik este közösen nézték a tévét, amikor a híradóban megjelent Gyárfás Tamás a felvételeken:

Neki is itt kéne lennie, mert neki is benne volt a keze!

– a tanú elmondása szerint így csattant fel a más gyilkossági ügyek miatt elítélt szlovák férfi.

Rohác utána még egyszer elismételte ezt, de nem beszélt részletesen arról, hogy miért kellene az úszószövetség egykori vezetőjének a börtönben ülnie.

A következő tanú Portik Tamás régi ismerőse volt, aki a 2000-es évek elején többször is találkozott a vádlott élettársával. A nő egyszer csak beállított hozzá egy zsák ruhával, és közölte vele, hogy ezek nagyon fontosak. Csak évekkel később, amikor a zsák már Kölnbe került, nézte meg egy barátjával, hogy mik is ezek a ruhák.

Ekkor találták meg a ruhákba belevarrt hanghordozókat. Először nem merték áthozni a határon, így a bécsi pályaudvar egyik csomagőrzőjébe rejtették el. Innen került el a későbbiekben a Farkasréti temetőbe.

Portik Tamás a második tanú állításait cáfolta, mondván csak kibúvót keres a férfi a tartozása megfizetése alól. Véleménye szerint a feleségétől soha nem kaphatta meg a ruhákat.

A második tanú elmondása szerint a hanganyagból néhány idézetet kiszedtek és maximum 2-3 oldalra írva átadták Gyárfás Tamásnak. Nem tudta konkrétan megmondani, hogy mi volt ezzel a céljuk.

Az úszószövetség volt elnöke öt oldalnyi idézetet mutatott fel, amivel őt zsarolhatták:

Ebből katasztrófa lesz!

Ez volt a kísérő szöveg, amivel átadta egy személy a borítékot Gyárfás Tamásnak. A borítékon egy szöveg is szerepelt, “majd keresünk”.

A per még 2019-ben indult, a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult. Ő pedig a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot bízta meg az üzletember megöletésével.

A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. A bíróság a Farkasréti temetőben megtalált, Gyárfás és Portik között lezajlott, Portik által titokban rögzített beszélgetések 512 percnyi hangfelvételeit vizsgálja nyelvész szakértők segítségével. 

Jövő héten várhatóan egy védett tanút is meghallgatnak az ügyben.

(Borítókép: Dr. Póta Péter a bíró. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok