Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa szerint ezért beszélnek magyarul a mennyben

2023. április 27., csütörtök 14:53

A katolikus egyházfő az elmúlt tíz évben többször hökkentette meg a világot egyéni akcióival. A média előszeretettel foglalkozik Ferenc pápával, aki mindig egy humoros és közvetlen ember. Az Index összegyűjtötte a Magyarországra látogató Ferenc pápa legnevezetesebb pillanatait.

1. Egy hatéves kisfiú ült a pápa trónjára

2013 októberében – a fél éve regnáló – Ferenc pápa családokkal találkozott a vatikáni Szent Péter téren. Nagy nyüzsgés volt a téren és a színpadon egyaránt, amikor egy hatéves, sárga pulóveres kisfiú odalépett az egyházfőhöz, és megölelte. A kisfiút nem lehetett lecsalni a színpadról, sőt Ferenc pápa beszéde alatt be is ült az egyházfő székébe. 

2. Hófehér pápai öltözetben ugrott be CD-t vásárolni

Köztudott, hogy Ferenc pápa rajong a zenéért és a fociért. A vallási vezető nemrég egy vatikáni rendszámú Fiat 500-asból szállt ki, hogy CD-t vásároljon magának egy római hanglemezboltban. Néhány perc elteltével Ferenc egy klasszikus zenei CD-vel szállt vissza az autóba. Az olasz sajtó úgy tudja, hogy bíboroskorában a pápa rendszeresen vásárolt ugyanebben az üzletben hanglemezeket.

3. Pápaként első munkanapján minibuszra szállt

Ferenc pápától mindig távol állt az urizálás és a rongyrázás. Mi sem bizonyítja jobban, hogy első munkanapján a Vatikán Hotelből nem egy sofőr vezette luxusautóval érkezett a Sixtus-kápolnába, hanem egy minibusszal.

4. Tangózó párok a Szent Péter téren

Ferenc egy interjúban elárulta, hogy fiatal korában rendszeresen járt táncos estekre, legszívesebben tangózni szeretett. Az idős pápa mára kerekesszékbe kényszerült, de a zene és a tánc ma is jókedvre deríti. Például 78. születésnapján egy kisebb tömeg lepte el a Szent Péter teret, hogy tangótáncukkal köszöntsék az egyházfőt, aki személyesen meg is jelent az ünneplők között.

5. Migránsok lábát mosta

A pápa az egész világot megdöbbentette, amikor egy menekülteket befogadó állomáson 12 muszlim, keresztény és hindu migráns lábát mosta és csókolta meg. Nagycsütörtökön az egyházi vezető ezzel a gesztusával az együttérzését szerette volna kifejezni a menekültek iránt.

6. Pápai bocsánatkérés a pedofil ügyekért Írországban

Az egyházfő 2018-ban látogatott Írországba, ahol – zárt ajtók mögött – nyolc olyan személlyel találkozott, akiket gyerekkorukban pedofil papok zaklattak. Az írországi katolikus egyház ügyeiről egy 2009-es jelentés rántotta le a leplet, amely az 1970-es évek óta tartó zaklatásokról számolt be.

7. Ferenc pápa az abu-dzabi vallásközi találkozón

2019 februárjában Abu-Dzabiban (Egyesült Arab Emírségek) egy vallásközi találkozót rendeztek, ahol Ferenc pápa is beszédet mondott. A katolikus egyházfő nyilatkozatot írt alá Ahmad et-Tajjeb szunnita imámmal: a két vallási vezető hitet tett a béke és az együttélés mellett. Ferenc pápa akkori beszéde 2023-ra még aktuálisabbá vált. A pápa arra figyelmeztetett, hogy az emberiség jövője forog kockán, ha a különböző vallású emberek nem működnek együtt a béke érdekében.

Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz jövő

– fogalmazott Ferenc pápa. Szerinte ebben a nehéz történelmi pillanatban a vallásokra halaszthatatlan feladat vár, hogy aktívan részt vegyenek „az emberi szív lefegyverzésében”. „A fegyverkezési verseny, a befolyás kiterjesztése mások területeire, az agresszív politika mások kárára soha nem vezet el a stabilitáshoz. A háború nem teremt mást, mint nyomort, a fegyverek nem mást, mint halált. (…) A testvériesség azt kívánja tőlünk, a vallások képviselőitől, hogy a háború szónak minden árnyalatát utasítsuk el, ne igazoljuk.” 

+ 1. Ferenc pápa és a magyar nyelv

2021-es magyarországi látogatása során a katolikus egyházfő elsütött egy viccet. Erről Habsburg Eduard német–magyar katolikus író számolt be.

Miért fogunk magyarul beszélni a mennyben? Mert egy örökkévalóságig tart megtanulni!

(Borítókép: Ferenc pápa Budapesten 2021-ben. Fotó: Miniszterelnökség / Botár Gergely / MTI)

Rovatok