Index Vakbarát Hírportál

Koppenhágában tárgyalt az egészségügyi államtitkár a WHO-val

2023. április 27., csütörtök 13:16

Takács Péter, Magyarország egészségügyi államtitkára első hivatalos látogatására utazott a WHO Európai Regionális Irodájába, Koppenhágába. A látogatás célja az együttműködés megerősítése több egészségügyi kérdésben.

Az április 26-i, egynapos találkozón a WHO/Európa regionális igazgatója, Hans Henri P. Kluge és Takács Péter egészségügyi államtitkár sokféle témát érintettek egy olyan időszakban, amikor Magyarország jelentős változásokra készül az egészségügyben, annak érdekében, hogy mindenki számára biztosítsa a megfelelő egészségügyi ellátást – tájékoztatott a WHO Magyarországi Iroda.

A Covid–19-világjárvány világosan megmutatta Magyarországnak, ahogy Európa többi részének, sőt az egész világnak, hogy egészségügyi rendszereink, az egészségügyi alapellátás csak megfelelő szervezettséggel és nagy odafigyeléssel képes ellátni funkcióit

– mondta Takács Péter.

Hozzátette: „Levontuk a tanulságokat, és tudjuk, hogy meg kell erősítenünk az egészségügyi erőforrásokat, az infrastruktúrát és az ellátást, fel kell használnunk a technológia és az innováció vívmányait a lakosság érdekében, nem feledve, hogy az egészségügyi és ápolói személyzet is nagy figyelmet igényel.”

Hans Henri P. Kluge megjegyezte, hogy a folyamatos válságok korában élünk, amelyben gyakran egyszerre jelentkeznek az egészségügyi és humanitárius vészhelyzetek.

Az újonnan megjelenő fertőző betegségektől, mint a Covid–19, a régóta fennálló makacs betegségekig, mint a tuberkulózis és a HIV, az éghajlati válság pusztításától és annak az egészségre gyakorolt hatásaitól a régiónkat sújtó egészségügyi munkaerőválságig, kétirányú megközelítést kell alkalmaznunk

– mondta Kluge.

A WHO/Európa regionális igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy egyrészt jobban fel kell készülni a vészhelyzetekre, másrészt meg kell erősíteni az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat és rendszereket. A WHO/Európa várakozással tekint a Magyarországgal való együttműködés elé ebben a kérdésben – tette hozzá.

A közlemény szerint a találkozó napirendjén szerepelt többek között:

Haris Hajrulahovic, a WHO képviselője úgy fogalmazott, a WHO magyarországi irodája szorosan együttműködik a WHO/Európával a magyar egészségügyi hatóságok és az egészségügyi rendszer támogatása érdekében. Most és a jövőben is nagyra értékeljük a kormánnyal és az egészségügy más szereplőivel kialakított munkakapcsolatunkat – jelentette ki a képviselő a közlemény szerint.

Rovatok