Index Vakbarát Hírportál

Prostitúcióval foglalkozó bűnszervezetet lepleztek le a magyar, cseh és finn hatóságok

2023. április 28., péntek 08:12

Az Europol és az Eurojust koordinálásával zajló műveletben a cseh, finn és magyar hatóságok 13 emberkereskedőt tartóztattak le, akik több mint 400 nőt kényszerítettek szexuális munkára. Eddig 90 áldozatot azonosított a rendőrség és közel 75 millió forintnyi összeget foglalt le.

Egy bűnszervezet 13 tagját gyanúsítják azzal, hogy elsősorban cseh lányokat toboroztak, majd szexuális tevékenységre kényszerítették őket Finnországban és más skandináv országokban. A szervezet legalább 3,3 millió eurót keresett az ügyleten.

A nemzetközi hálózat cseh tagjai koordinátori feladatokat láttak el, ami azt jelenti, hogy az érintett áldozatok szolgáltatásait egy honlapon értékesítették.

Az eset vizsgálata még folyamatban van, eddig a hatóságok

összesen több mint 400 cseh, magyar és román állampolgárságú áldozatot számoltak össze

– írta az Europol.

Kétszázezer eurót foglaltak le

2022 áprilisában a Cseh Nemzeti Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség České Budějovice-i nevű kirendeltsége, a Helsinki Rendőrkapitányság emberkereskedelemmel foglalkozó nemzeti nyomozócsoportja és a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Hírszerzési Osztálya közösen vettek részt egy akciónapon, amelynek célja a szexuális kizsákmányoló hálózat mögött álló bűnözők megkeresése volt. Ezután a három ország közös nyomozást indított.

Ennek eredményeképp a hatóságok

Fenyegették és kihasználták őket

A szervezett bűnözői hálózaton belüli úgynevezett híváskezelők tartották ellenőrzésük alatt az áldozatokat. Az operátorok feladata az volt, hogy az érintett lányokat weboldalakon hirdessék, ahol kezeljék online profiljukat. Egyes esetekben az elkövetők kineveztek egy „alfát” az áldozatok közül, akinek feladata a többi lány ellenőrzése volt. 

A szexuális kizsákmányolásra kényszerített 400 áldozatot valódi állampolgárságuktól függetlenül többnyire cseh nőként hirdették.

Az áldozatok gyakran rendkívüli kényszer alatt dolgoztak, 

megfosztották őket keresetüktől, és a bűnözők állandó ellenőrzés alatt tartották őket. Abban az esetben, ha hazatérhettek, a bűnözői hálózat tagjai elvették megtakarításaik nagy részét, és fenyegetésekkel és erőszakkal további pénzt zsaroltak ki tőlük.

A bűnözői hálózat jól szervezett volt, és jól ismerte a finnországi és más skandináv országok szexpiacát.

A koronavírus kedvezett a prostitúciónak

Mivel a Covid–19-járvány idején az emberek több időt töltöttek az interneten, az online felületeken hirdetett prostitúció egyre népszerűbb lett. Vagyis 

A szexuális kizsákmányolási tevékenységek nem szűntek meg a járvány csúcspontján elrendelt kijárási tilalom alatt sem.

Az Eurojust 2021 augusztusában nyomozócsoportot hozott létre, az Europol pedig támogatta a projektet. Az Europol Phoenix elemzési projektje a kizsákmányolás különböző formáival foglalkozik.

Rovatok