Index Vakbarát Hírportál

Különleges tokaji furmintot kapott ajándékba Ferenc pápa

2023. április 28., péntek 15:59

Kiss Antal teológus, fejlesztéspolitikus és sportvezető, a MOB tagja, a Mária Országa Imaközösség alapítója különleges tokaji furminttal ajándékozza meg Ferenc pápát. A pápai nunciatúra lehetővé tette az ajándék átadását, amire csütörtökön már sor is került.

Ahogy Kiss Antal meghívójában fogalmazott: „Őszentsége Ferenc pápa 2023. április 28–30. között ismét Magyarországra látogat. A magyarok szent hegyén, Csíksomlyón, majd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával Budapesten elhangzott beszédeiben, imádságaiban, tanúságtételeiben érezhettük a szentatya végtelen elköteleződését a krisztusi tanítás örömhírének átadása és nemzetünk iránt.”

Csütörtökön koncertet rendeztek a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahol bemutatták a Monstrancia nevű különleges tokaji furmint palackját, amelyet már aznap el is juttattak a pápai nunciatúrára, ahol eljutott a katolikus egyházfőhöz. 

Kiss Antal az Indexnek elmondta: a különleges tokaji furmint Gorcsa György görögkatolikus parókus felkérésére a Hangavári Pincészetében készült, és Magyar Katalin borász hozzáértését dicséri. 

A bor nevéről még annyit, hogy a monstrancia vagy ostensorium (a latin monstro, illetve ostendo, ‘megmutatni, bemutatni’ igéből) a római katolikus egyházban az eucharisztia ünnepélyes megmutatására szolgáló liturgikus edény, amelyben csiszolt kristályon vagy üvegen keresztül látható egy holdsarló alakú csiptetőbe (az ún. lunulába) fogott szent ostya. Ünnepélyes szentségkitételkor (szentségimádás) vagy körmenet alkalmával használják. Magyar elnevezései: úrmutató, szentségmutató. 

Kiss Antal kísérőlevelet is mellékelt a Monstrancia névre keresztelt bor mellé, amelyből idézünk:

„Őszentsége Ferenc pápa, Krisztusban Szeretett Testvérem!

Nagy örömömre szolgál, hogy levelet írhatok Önnek, és néhány apró ajándékkal is kedveskedhetünk. (…)

A Mária Országa Imaközösség az Ön budapesti apostoli látogatására a magyarok szent hegyéről, Tokajból származó bort készíttetett a Hangavári Pincészettel, melynek a MONSTRANCIA nevet adtuk. Az üveg különleges helyen termett, különleges magyar szőlőfajta, a furmint borát tartalmazza, melyet gondos kezek válogattak, majd a gönci mesterek tölgyfa hordójában kapta végleges karakterét, külsejét Magdó Emil grafikus barátommal terveztük, díszdobozát lenti város asztalosmesterei készítették magyar tölgyfából. Az ajándékot az a lomtalanításkor szemétből mentett Krisztus-fej teszi teljessé, mely Ambrus Kálmán piliscsabai bútorrestaurátor ajándéka. (…) Ez Magyarország szakrális bora, melyből minden évben annyi palackot készítünk, ahány évet mutat a Gergely-naptár, első két palackját a mindenkori római pápa és Konstantinápoly pátriárkája kapja, megmutatva az egységet a kenyértörés mellett a bor – Krisztus vérének – szentségében is. Fogadja szeretettel az első palackot. Igazán örömünkre szolgálna, ha egy szentmisét ezzel mutatna be. (…)

Évszázadok viharaiban oly sokszor hajótörést szenvedett országunk várja Öntől a biztató szavakat, hogy erősek maradhassunk a hitben, amit eleinktől kaptunk. Családom és a Mária Országa Imaközösség tagjainak nevében testvéri szeretettel köszönti Önt:

Kiss Antal”

Rovatok