Index Vakbarát Hírportál

Háborús uszítás miatt emeltek vádat egy férfi ellen

2023. április 28., péntek 13:34

A Pest Vármegyei Főügyészség még 2022 nyarán emelt vádat a 25 éves, magyar–algír származású férfival szemben háborús uszítás bűntette miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék január 25-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a férfit bűnösnek mondta ki a vád szerinti köznyugalom elleni bűncselekményben, és őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlottnak az Iszlám Állam terrorszervezet tevékenysége felkeltette az érdeklődését, majd gyűjteni kezdte annak terrorcselekményeivel kapcsolatban az interneten közzétett kép- és hangfelvételeket. 2018 szeptemberétől majd egy éven keresztül az iszlám „szent háborúját” dicsőítő háborús uszító tartalommal bíró szövegeket tett közzé az interneten, amelyeket többtucatnyian olvastak.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, a 3 éves középmértéket meghaladó tartamú szabadságvesztés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett. A vádlott felmentéséért, míg védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartásával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál súlyosabb büntetés kiszabását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával.

A vádlott a másodfokú eljárás befejezését szabadlábon várja, mivel az elsőfokú ítélet kihirdetését követően letartóztatása megszüntetésre került.

Rovatok