Index Vakbarát Hírportál

Bencsik András az EU-ban betiltott orosz tévécsatornán fasisztázza az ukránokat

2023. április 29., szombat 20:22

Egy Magyarországról szóló műsor jelent meg az EU-ban betiltott orosz csatorna, az RT oldalán. Ebben megszólal több magyar ember is, de a legfontosabb talán Bencsik András, a Demokrata című lap főszerkesztőjének személye. Az újságíró ugyanis kijelentette: az ukránok fasiszták.

A Kreml szócsövének számító orosz állami televíziót (RT) a háború kitörése után nem sokkal betiltották az Európai Unióban, így a teljes adás nem elérhető, csak különböző VPN-eszközökkel, de a 444 egy olvasói információ alapján látta a teljes műsort.

A filmet Budapesten forgatták, és az első megszólaló egy állítólagos magyar üzletember, aki elmondta: a szankciók az EU-nak és így a magyar gazdaságnak ártanak.

Sőt azt is elmondják, hogy a magyar kormány logikája nem oroszpárti, hanem a józan észé. Székely Árpád volt moszkvai nagykövet pedig a paksi beruházást dicséri a műsorban.

Ezt követi Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője. Ő elmondta, hogy Ukrajnában törvénytelenség uralkodik, se a kormány, se az állam nem működik, „igazi fasiszták”. így aztán szerinte logikus, hogy nem szabad felvenni az Európai Unióba az országot.

Ezután Bencsik hozzátette: a Nyugat azt gondolja, eljött az ideje, hogy elpusztítsa Oroszországot.

Bencsik András ezt követően odalép a Nagy-Magyarország térkép elé, és belekezd Magyarország történeti áttekintésébe. Többek között elmondta, hogy hazánk kétszer is az erősebbnek hitt fél oldalán lépett be a világháborúba, de mindent elveszített. A főszerkesztő szerint ennek a függetlenség hiánya volt az oka.

Ezt követően revizionista gondolatok hangzottak el az újságírótól, valamint Moys Zoltántól is, legalábbis a 444 tudósítása szerint. Moys szerint erősen él a magyar társadalomban a gondolat, hogy vissza kéne szerezni a határon túli területeket, és sokszor elhangzik a műsorban, hogy a történelmi Magyarország határai nem esnek egybe a mai államhatárokkal. 

(Borítókép: Bencsik András 2022. március 15-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok