Index Vakbarát Hírportál

Jégeső kíséri Ferenc pápa magyarországi látogatását

2023. április 29., szombat 06:00

Szombaton több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, és az erős csapadékgócokban felhőszakadás, néhol jégeső is előfordulhat. A zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre lehet számítani. A nappali maximumok 14 és 24 fok között alakulnak.

Szombaton a túlnyomóan felhős időben több helyen kialakulhat ki zápor, főként a Dunántúlon zivatar. A zivatarokat néhol jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül a középső tájakon a déli-délkeleti, északnyugaton az északnyugatira forduló szél lehet élénk – írja az Időkép.

Hajnalban 4 és 11, míg délután 14 és 24 fok közötti értékekre van kilátás, nyugaton, délnyugaton lesz melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra tizenkét vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat

Szombaton a Dunántúl északi és nyugati részén a legjobbak a feltételek zivatarok kialakulásához. Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő zivatarokból délután, este helyenként 70 kilométer/óra feletti széllökés és jégeső is várható. A zivatarok a Dél-Dunántúlra és a Duna vonalától keletre is átterjedhetnek.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szombaton kettősfronti hatás érvényesül, emiatt álmatlanabbak lehetünk, fáradtabbnak érezhetjük magunkat, ingerlékenyebben viselkedhetünk. A szeles tájakon élőknél a tünetek felerősödhetnek. A nagy napi hőingás megterhelő lehet, rosszullét előfordulhat. A reggeli órákban még nagy a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok