Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a kutatás a munkahelyi jogsértésekről, Magyarország sem büszkélkedhet vele

2023. április 29., szombat 18:24

A Global Rights Index idén is elkészítette kutatását, amelyben az országokat az alapján vizsgálta, a munkavállalók mennyire gyakorolhatják a jogaikat, a sztrájkhoz, a szakszervezetek alapításához és csatlakozásához valókat főleg. De azt is megnézték, mennyire gyakoriak az önkényes letartóztatások és őrizetbe vételek.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a munkavállalók közötti társadalmi szerződés felbomlása történt meg a kormány és az üzleti szféra között. Ezáltal számos országban csorbulnak a munkavállalók azon jogai, hogy létrehozzanak szakszervezetet, vagy csatlakozzanak hozzájuk.

A munkavállalókat kizárták a munkahelyi képviseletből például Afganisztánban, Burkina Fasóban, Mianmarban, Tunéziában és Szíriában.

Az országok 87 százaléka megsértette a sztrájkhoz való jogot. A sztrájkok Belaruszban, Egyiptomban, Indiában és a Fülöp-szigeteken szakszervezeti vezetők elleni büntetőeljárásokhoz vezettek.

Az országok 79 százaléka sértette meg a kollektív tárgyalásokhoz való jogot. A munkavállalók számára 2022-ben a tíz legrosszabb helyzetben lévő ország a következő volt:

  1. Banglades,
  2. Belarusz,
  3. Brazília,
  4. Kolumbia,
  5. Egyiptom,
  6. Szváziföld,
  7. Guatemala,
  8. Mianmar,
  9. Fülöp-szigetek,
  10. Törökország.

Nem állunk jó helyen

Az ITUC Globális Jogok Indexe bemutatja a világ munkavállalókat legrosszabbul érintő országait. Az országokat 1-től 5+-ig terjedő skálán értékeli a munkavállalók jogainak tiszteletben tartása alapján. A jogsértéseket minden évben áprilistól márciusig rögzítik – vette észre a Pénzcentrum

Az 5 pont feletti országokban a legrosszabb a helyzet, ugyanis ezekben a jogállamiság összeomlása miatt a jogok nem garantáltak. Ide tartozik például Mianmar, Líbia, Szíria, Jemen vagy éppen Afganisztán. 

Az 5 pontot elérő országok közé tartoznak azok, amelyekben a jogok nem garantáltak, ide tartozik például Banglades, Belarusz, Brazília, Törökország és Kína.

A maximum 4 pontot elérő országokban a jogokat rendszeresen megsértik. Itt foglal helyet Magyarország is, olyan más országok mellett, mint például Kenya, Burkina Faso, Románia és az Egyesült Államok. 

A 2 és 3 pont közötti országokban rendszeresen megsértik a munkavállalók jogait. Itt található Albánia, Örményország, Bulgária, de Kanada is, valamint Lengyelország. Az „ezüstérmes” országok között, amelyek 1 és 2 közötti pontszámot kaptak, helyezkedik el Horvátország, Franciaország, Észtország, Litvánia, Japán, Izrael vagy Szlovákia is.

A legjobb országokra a jogok szórványos megsértése jellemző. Itt található a legkevesebb állam, összesen kilenc: Németország, Ausztria, Norvégia, Dánia, Svédország, Izland, Írország, Olaszország és Finnország is.

Rovatok