Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Vágó István

2023. április 29., szombat 09:33

Meghalt Vágó István – közölte a Demokratikus Koalíció. A népszerű televíziós műsorvezető, szerkesztő, a hazai televíziós kvízek legsikeresebb alakja, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció tagja 74 éves volt. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti.

„Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében!” – közölte a Demokratikus Koalíció elnöksége.

A közleményből nem derült ki, pontosan mi okozta az egykor népszerű műsorvezető halálát. Vágó István 12 órával ezelőtt, péntek este még posztolt a Facebook-oldalán.

Ezenkívül néhány napja szerepelt a párt online csatornájának, a DK TV-nek az adásában is, valamint csütörtök este részt vett a Politikai Ifjúsági Party (POLIP) rendezvényén is.

A politikus halálára érkezett fontosabb reakciókat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Ikonikus tévés volt

Vágó István 1949-ben született Budapesten. Édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Békéscsabai születésű édesanyját a második világháborúban zsidó származása miatt családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan édesapja, nagyszülei és testvére már nem tértek vissza. Később, amikor megházasodott, anyósa kérésére megkeresztelkedett.

Vágó István gyógyszervegyészmérnöknek tanult, majd a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető volt, de ezt a szakmát sosem gyakorolta. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul, de értett olaszul, portugálul, oroszul, lengyelül és svédül. Írni tudott arabul, törökül és hindiül is. 

Televíziós pályafutását Vitray Tamás indította el, amikor a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedő döntője után a népszerű televíziós felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését, 1976-ban.

1997-től rövid ideig a TV2-nél volt, ahol a Mindent vagy semmit című műsort vezette, amelyet még a Magyar Televízióban kezdett, 1993-ban. Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort, amely 1997-ben érkezett el 500. adásához, s amelynek egyes témáit könyvalakban is kiadták. Erről a műsoráról egy 2009-es interjúban így vallott: 

Voltak, akik nagyon haragudtak erre a műsorra, és az én látásmódom is sokat változott. Néhány ismétlés előtt rettegtem, pár éve, mikor újra adták, ám végül nem volt rá ok. Mi nem a nyelvhasználatot ütöttük, ennek ellenére ma már úgy látom, hogy a nyelvet nem kell ápolni, mert nem beteg. Változik: gazdagodik, szegényedik.

2000-től 2007-ig a Legyen Ön is milliomos! néven ismert műsort vezette. 2007. november 5-étől a Pókerarc című vetélkedőt vezeti Sebestyén Balázzsal, a 2008-as év első felében pedig a némileg megváltozott Legyen Ön is milliomos!-nak volt a házigazdája, egészen addig, amíg azt az RTL Klub le nem vette műsoráról. Ugyan 2012-ben újraindult a vetélkedő, de az új évadot már Friderikusz Sándor vezette. Ötlete nyomán jött létre Budapesten a Miskolciak Baráti Köre.

2009 szeptemberében Párbaj címmel a TV2 televíziós csatornán új vetélkedőműsor indult, amelynek játékmestere Vágó lett. A csatorna az első évaddal 40 részt vásárolt meg, de az elvártnál alacsonyabb nézettség miatt nem folytatta a műsor sugárzását.

2012. március 26-tól néhány hónapig az átVágó című műsort vezette a STORY4-en, amelyet saját maga talált ki.

A Szkeptikus Vagyok című műsor Vágó István és Hraskó Gábor közreműködésével 2013. január 21-én indult a FIX TV-n, melyben áltudományos témákat járt körbe meghívott vendégek közreműködésével.

Tagja és alelnöke volt a világhírű anatómusprofesszor, Szentágothai János által 1992-ben életre hívott Tényeket Tisztelők Társaságának, amelynek fő célja a racionális gondolkodás népszerűsítése, illetve fellépés a babonákkal, ezotériával szemben. 2005 második felében kilépett, mert a társaság működését nem tartotta eléggé hatékonynak. 2006 decemberétől egy másik szervezet, a Szkeptikus Társaság tagja. 

Politikusi tevékenysége

A 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az Együtt–PM és az „Európai Föderalisták” közös jelöltjeként indult önkormányzati képviselőjelöltként, bár az ATV-nek elmondta, nem ért az önkormányzati politizáláshoz, meg kell tanulnia. Egy, a HVG-nek adott interjújában kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, és elmondta, azon dolgozik, hogy a DK vezetője valamikor Orbán Viktor kihívója legyen.

2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba, és a párt média-munkacsoportjának vezetője lett. A párt országos elnökségi tagjaként a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője lett 2016 szeptemberében. 

A Demokratikus Koalíció saját tévécsatornájára, a DKTV-re a napokban került fel portréműsora. 

A Favágók frontembere

A zene világában is kipróbálta magát Vágó István, és bár a baráti társaság eleinte szórakozásból, saját örömére zenélt, 1997-ben megalapították a Favágók együttest, amelyben a műsorvezető basszusgitározott és énekelt is Heilig Gábor, Markai Pál, Majsai Gábor, Gallai Péter és Látó János mellett. A zenekarnak két albuma (Első reccsenet és Második reccsenet) jelent meg 1999-ben és 2001-ben.

Vágó István 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (polgári tagozat) és a Pro Urbe Budapest díjat. 

(Borítókép: Vágó István 2011. október 16-án. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok