Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna: Az Európától való távolodás egyik szimbóluma a Karmelita előtti kordon

2023. május 1., hétfő 19:50

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője a Facebook-oldalán emlékezett meg Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásáról, ami pontosan 19 éve történt. A politikus úgy véli, „európai országban nincs helye hatalmat védő kordonnak”.

2004. május elsején, 19 évvel ezelőtt csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz – erről emlékezett meg Donáth Anna a bejegyzésében. Szerinte azért volt erre szükség, mert európai életet akartak a magyarok.

Azért, mert egyértelmű volt számunkra, hogy európai életet akarunk élni. Ezen pedig nemcsak az európai fejlettséget vagy az európai béreket értettük, hanem az európai értelemben vett szabadságot, és azokat az alapértékeket, melyekre az EU épült

– olvasható a bejegyzésben.

Szerinte sokáig csak az alapértékek „tűntek számunkra elérhetőnek, de reménykedtünk benne, hogy ezek az értékek majd elvezetnek minket ahhoz az életminőséghez, amilyet tőlünk nyugatabbra élnek az emberek”. Szerinte azonban sorozatosan rosszul dönt a politikai elit, és ez az, ami miatt egyre távolabb kerülnek a magyar emberek a megnevezett életszínvonaltól.

„Az elmúlt évtizedben már az európai alapértékeket kezdték el a hatalomban lévők megkérdőjelezni. Mintha nem az ő rossz kormányzásuk, hanem az Európai Unió tehetne arról, hogy egy helyben toporgunk” – írta bejegyzésében Donáth Anna, hozzátéve: 

Az Európától való távolodás egyik szimbóluma a Karmelita előtti „építési kordon”, amely mögé cinikusan bújik el a miniszterelnök. Most már az is világos: a kordont a hatalom akár könnygázzal is hajlandó megvédeni.

Mint írja, a pártja erre próbálta meg felhívni a figyelmet azzal, hogy a kolostor előtti kordonokra most egy EU-s zászlót helyeztek el.

A politikus szerint Magyarország felemelkedése az Európai Unióban azzal kezdődik, hogy az ország vezetői visszatérnek azokhoz az európai alapértékekhez, amelyek a világ legélhetőbb helyévé tették ezt a kontinenst. „A szabadsághoz. A szolidaritáshoz. Az egymás iránti tisztelethez és türelemhez. Az együttműködéshez. A tisztességes versenyhez. A becsületes munkához – sorolta a poszt végén Donáth Anna.

Rovatok