Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt a VIII. kerületben

2023. május 1., hétfő 10:41

A Bérkocsis utcába riasztották a tűzoltókat gázrobbanás miatt hétfő délelőtt. Egy embert a romok alól mentettek ki, ő súlyosan megsérült. Az esettel kapcsolatban a polgármester is megszólalt.

Robbanás történt egy egyemeletes társasház egyik lakásában, a VIII. kerületben, a Bérkocsis utca 30. szám alatt hétfő délelőtt. A födém beszakadt, a falak megrogytak, tűz azonban nem keletkezett – írja a katasztrófavédelem.

Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, és kiérkezett a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is. A hétlakásos épületet öt ember hagyta el,

egy főt a tűzoltók a romok alól emeltek ki.

A helyszínen vannak az áram- és gázszolgáltató szakemberei, akik a háztömböt a hálózatokról lezárták – írták.

Az önkormányzat bontandónak minősítette a házat

Pikó András VIII. kerületi polgármester is beszámolt a történtekről. Mint közösségi oldalán írta, egy ember súlyosan megsérült, két, másik lakásban élő család tagjait az önkormányzat ideiglenesen elhelyezi, a személyes holmijaik elszállításában, raktározásában az önkormányzat vagyonkezelője lesz a segítségükre. 

Azt is közölte, hogy ezt a házat az önkormányzat bontandónak minősítette, a benne élők áthelyezése az új lakásokba folyamatban van, többségük már elköltözött, valamint a házban élők, fedél nélkül maradó családok lakásait is most újítják fel. A polgármester arra kérte a Józsefvárosi Gazdálkodási Központot (JGK), hogy gyorsítsák fel a munkálatokat, hogy mihamarabb el tudják helyezni a családokat. Hozzátette: az önkormányzat mindenben segít. 

Az önkormányzatnak 130 saját tulajdonú háza van, az elfogadott vagyongazdálkodási tervünkben határoztunk azokról, melyek azok, amelyek emberi lakhatásra már alkalmatlanok – ez is közöttük volt

– írta, hozzátéve, hogy a családoknak most elsősorban cserelakásokra van szükségük. 

Pikó András azt is elmondta, hogy az önkormányzat üresen álló lakásai nem alkalmasak erre, ugyanis nagyon rossz állapotban vannak. „Egyszerre kell bontani a lakhatatlan épületeket, felújítani azokat a lakásokat, amelyekhez évtizedekig senki sem nyúlt, és egyszerre kell életveszélyt elhárítani és műszaki felújítást végezni azokban az önkormányzati házakban, amelyeket meg kívánunk őrizni józsefvárosi emberek otthonaként” – írta.

Hozzátette: ebben a ciklusban csaknem 4 milliárdot költenek csak erre, saját forrásból, de a százszorosa sem lenne elég, és csak magukra számíthatnak. „Erre figyelmeztet mindannyiunkat a mai robbanás” – zárta sorait.

Rovatok