Index Vakbarát Hírportál

Hétmilliárd forintba került a pápalátogatás

2023. május 2., kedd 17:35

A közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein több millióan követték Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvtörténeti jelentőségűnek nevezett. A költségeknek csak egy minimális részét fedezte az egyház.

Üdvtörténeti jelentőségűnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Ferenc pápa április 28–30-i magyarországi apostoli látogatását, aki a politikai élet szereplőinek és a sajtónak is köszönetet mondott korrekt hozzáállásukért. Ahhoz, hogy „ez a három nap ilyen csodálatosra sikerült”, kellett a szentatya karizmája, a Szentlélek tapintható jelenléte, a közreműködők ezreinek munkája és a százezernyi résztvevő is, akik eljöttek az eseményekre – tette hozzá.

Ferenc pápa valamennyi beszéde kifejezte a béke iránti vágyat, mindez a nemzetközi sajtó rosszindulatú próbálkozásainak ellenére is egybecsengett a magyar kormány álláspontjával, hiszen Magyarország a háború kitörésének első napja óta a béke oldalán áll – emelte ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Úgy vélte, 

a pápalátogatás ékes bizonyítéka volt annak, hogy Magyarországon az állam és az egyház együttműködésének új modellje jött létre, amely a feladatmegosztásból táplálkozik, nem pedig alá-fölé rendeltségből.

A Papp László Sportarénában a fiatalok megszólításával nyilvánvalóvá vált, hogy az egyház üzenetei a társadalom szempontjából élő, szerves üzenetek. Ahogy a szentatya megszólította a fiatalokat, az minden szempontból „menő volt” – fogalmazott.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke nemzeti ünnepnek nevezte a pápalátogatás három napját, majd megköszönte a teljes magyar sajtó „tiszteletre méltó hozzáállását” a pápalátogatáshoz, kiemelve a köztelevízió munkáját, hiszen az egész világon az ő képeiket látták a három nap eseményeiről. Az MKPK elnöke megköszönte a kormány segítségét is, hozzátéve, az egyház nem lett volna képes megvalósítani a programot a kormány nélkül. Értékelése szerint az egyház és az állam közötti együttműködés szép, tiszteletet érdemlő példája volt a pápalátogatás.

A közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein több millióan követték figyelemmel a Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot. A közvetítés legnézettebb eseménye a budapesti Kossuth Lajos téren tartott szentmise volt, amelyet több százezer néző követett élőben. A Duna több alkalommal is piacvezető volt a pápai látogatás alatt – írta közleményében az MTVA.

A Blikk információja szerint

hétmilliárd forint volt a pápalátogatás teljes költsége, legalábbis eredetileg ennyit szántak rá.

A költségvetés minimális részét fedezte az egyház, az állam fizette a helyszínek kialakítását, bérlését, az oltárépítést, a biztosítást és minden mást.

(Borítókép: Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2023. április 30-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok