Index Vakbarát Hírportál

Két éve égett le egy magyar iskola, azóta is konténerben tanulnak a gyerekek

2023. május 3., szerda 09:47

Két éve nincs iskolaépületük az encsi diákoknak, akiknek az iskolája 2021 őszén égett le. A polgármester szerint tavaly nyáron közbeszerzést írtak ki az épület rendbetételére, de a kormány azóta sem adott pénzt. A következő tanévet még biztosan konténertantermekben kezdik a diákok.

2021 szeptemberében az egyik éjszaka ütött ki tűz az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola Encs-Fügödi Tagintézményében. A tűzesetben senki sem sérült meg, de a tető, több tanterem és a mosdók is leégtek. A leégett részek használhatatlanná váltak.

Mint kiderült, az  iskola a mai napig használhatatlan.

Az iskola jelenleg tető nélkül áll, a szülők aggódnak, hogy a fennmaradt részek állapota is tovább romlik. A diákok jelenleg konténerépületekben, valamint az iskola ép részében tanulnak – közölte az RTL Híradó. 

A gyermekek egymást váltva járnak iskolába: délelőtt az alsósok, délután a felsősök. A tűz óta egyetlen vécén osztozik a 130 gyermek és az összes tanár, az épületben jelenleg külön tanári szoba sincs.

Mika Gergely, a település polgármestere elmondta: tavaly már kiírtak egy közbeszerzést, de jóval alacsonyabb összegre, mint amennyire az értékbecslő szerint szükség lenne. A kormányzat azonban azóta sem adott forrást az iskola felújítására. Így a 60 napig éles közbeszerzés már régen lejárt.

Gulyás Gergely korábban azt mondta a Telex kérdésére az RTL szerint, hogy ebben a hónapban dönt a kormány a felújítás támogatásáról. De ha így is lesz, a jövő tanévet még a konténerben kezdik meg a diákok a polgármester szerint.

Rovatok