Index Vakbarát Hírportál

Kettészakítja az országot a záporokat hozó kettősfront

2023. május 3., szerda 06:28 | aznap frissítve

Változékony időben lesz részünk szerdán, hiszen a tartós esőé, záporoké és a mennydörgésé lesz a főszerep. A frontérzékenyre nehéz nap vár, mert kettősfronti hatás okozhat számukra fejfájást.

Szerdán a Dunántúlon, északon és a főváros környékén fordulhat elő tartósabb eső, máshol szakadozottabb lesz a felhőzet. Záporok délután, este az Alföld középső és déli részén is kialakulhatnak, néhol az ég is megdörrenhet.

Többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északias szél. Az enyhe reggelt követően

a csúcshőmérséklet 15 és 24 fok között alakul, a tartósan felhős, csapadékos tájakon hűvösebb időjárás várható. 

Figyelmeztetést adtak ki négy vármegyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint kora este az északi országrészben (Dunántúl északkeleti része, Dunakanyar, Nógrád) a záporok mellett egy-egy zivatar kialakulhat. Ezt követően szerda délig a hazánk fölött jelen lévő frontális csapadékrendszerben zivatar csak kis valószínűséggel fordul elő.

Szerda délután, este az Alföldön, Északi-középhegységben, Dunántúl keleti, délkeleti részén labilizálódik a légkör. A záporok mellett helyenként zivatar is várható, rövid idő alatt jelentősebb (esetleg 20 millimétert meghaladó) csapadékkal, szélerősödéssel, kisebb méretű jéggel.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése érvényes: 

Fejfájást okozhat a kettősfronti hatás

Szerdán is kettősfronti hatással kell számolnunk, amihez többfelé élénk, erős északias szél társul. Az érzékenyek körében általános lehet a fejfájás, migrén, álmatlanság, a felhősebb, csapadékosabb dunántúli, északi és középső tájakon lehangoltság is jelentkezhet – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide:  https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok