Index Vakbarát Hírportál

Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre

2023. május 4., csütörtök 09:16

Csütörtökön futó záporra, esetleg zivatarra csak elszórtan a déli és a délkeleti tájakon, valamint a keleti határ közelében lehet számítani. Az északias szelet sokfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A nappali maximumok 18 és 24 fok között alakulnak.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre számíthatunk. Futó zápor, esetleg zivatar csak elszórtan a déli és a délkeleti tájakon, valamint a keleti határ közelében valószínű. Az északias szelet sokfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik – írja az Időkép.

Hajnalban 5 és 12, napközben 18 és 24 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Kettősfronti hatás lesz

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint csütörtökön gyengülő kettősfronti hatással kell számolni. Az érzékenyek körében általános lehet a fejfájás, a migrén, az álmatlanság, de kopásos és gyulladásos jellegű ízületi panaszok, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is jelentkezhetnek. 

A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, nyugtalanság, ingerlékenység is előfordulhat, valamint csökkenhet a hő- és komfortérzet. Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Tovább melegszik a levegő

Pénteken kellemes időre készülhetünk, a napsütést csak vékony fátyolfelhők, illetve kisebb gomolyfelhők zavarhatják. Számottevő csapadék nem várható. Keleten, északkeleten helyenként élénk lökések kísérhetik az északias szelet, de alapvetően gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délutánra 20 és 25 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton gyakrabban zavarhatják felhők a napsütést, de csak nyugaton, északnyugaton és északon alakulhat ki időnként elszórtan zápor, esetleg zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet 17 és 25 fok között alakulhat.

Vasárnap naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk, de csak elszórtan alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, esetleg zivatar. Helyenként élénk lehet a szél, de záporok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A maximumok 20 és 26 fok között alakulhatnak. A jövő hét első napjai többfelé záporos, zivataros májusi időt hozhatnak.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok