Index Vakbarát Hírportál

Tompos Márton: Ez momentumostól furcsa, de se rendőrhöz, se kordonhoz nem értem

2023. május 4., csütörtök 13:07

A Momentum politikusa szerint a demonstráció alkalmával nem ért hozzá a rendőrökhöz, valamint a Karmelita kolostor körüli kordonhoz sem, és nem érdekli, hogy indul-e ellene eljárás.

„Tegnap a hatalom megmutatta a valódi arcát, az állampárt és Orbán Viktor megmutatta, mit jelent számukra a család- és gyermekvédelem. Orbán Viktor karhatalmi eszközökkel verette a tizenhat-tizenhét éves diákokat – mondta sajtótájékoztatóján Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Gelencsér úgy véli, hogy olyan könnygázzal oszlották a tüntető tömeget, amely egy méternél közelebbi tartós használat esetén látáskárosodást okoz. „Ez ma Magyarország, a magyar kormány ezt gondolja a fiatalokról, az oktatásról és a jövőről” – tette hozzá a Momentum elnöke és országgyűlési frakciójának vezetője, aki arról is beszélt, hogy a letartóztatott diákok szülei nem kaptak megfelelő tájékoztatást a hatóságok részéről arról, hogy gyerekeik hol tartózkodnak.

A Momentum elnöke köszönetet mondott a TASZ-nak és az Egységes Diákfrontnak is, amiért segített beazonosítani a letartóztatott diákokat. Gelencsér Ferenc felháborítónak tartja, hogy az éjszaka folyamán nem engedték be a szülőket, a diákok jogi képviselőit a Gyorskocsi utcai fogdába.

Gelencsér szerint

a kordon szimbólumává vált a hatalomnak, az inflációnak és a megélhetési válságnak.

Tompos Márton nem nyúlt semmihez

A Momentum képviselője, Tompos Márton szerint egy rendőrtiszt közölte vele letartóztatásának indokait: hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, tiltott gyűlésen való részvétel.

Ez momentumostól furcsa, de se rendőrhöz, se kordonhoz nem értem

– mondta Tompos Márton, aki szerint ő csak egy könnygázzal lefújt diákot akart kirángatni a tömegből. „Nem érdekel, hogy lesz-e eljárás” – tette hozzá a politikus.

(Borítókép: Tompos Márton 2023. május 3-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok