Index Vakbarát Hírportál

Jelentős változások jönnek az autós biztosításoknál

2023. május 5., péntek 06:57

Év végéig kell módosítani a gépjármű-biztosítások és a zöldkártyák használatának szabályait. A részletekről Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője beszélt.

A szakértő az InfoRádiónak elmondta, hogy a gépjármű-biztosításokat érintő szabálymódosításra azért volt szükség, mert pontosítani kell bizonyos vonatkozó fogalmakat a gépjárműhasználat fogalmával és a mikromobilitási eszközök forgalomban való nagymértékű megjelenésével kapcsolatosan.

Lambert Gábor szerint a magyar autósoknak a változtatás legnagyobb hasznát az jelenti, hogy az uniós összhang megteremtésével egyszerűsödnek azoknak a külföldi baleseteknek az ügyintézései, amelyben a másik érintett egy épp becsődölt biztosítónál szerződött.

Ezentúl lehetőség lesz arra, hogy ne az adott országban lehessen csak ügyet intézni, hanem a magyar biztosítói garanciaalapnál is benyújthassuk a kártérítésigényünket. Bár elméletileg a kártalanítás eddig is megtörtént az adott ország garancialapján keresztül, azonban ez sokkal bonyolultabb és hosszasabb eljárást jelentett.

A zöldkártyák rendszerét érintő változásokkal kapcsolatban a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője azt mondta: összetettebb dologról van szó, mint egy egyszerű uniós jogharmonizáció, hiszen az Európai Unió tagállamain túl jóval több ország érintett.

Mint mondta, a Rendszámegyezménynek köszönhetően a legtöbb magyar autós már nem találkozik a zöldkártyával, mert a rendszám alapján bizonyítható a biztosítási fedezetigazolás. A mostani módosítás szerint a zöldkártya és a biztosítási fedezet megléte elektronikusan is igazolható lesz.

Ennek olyan országok esetében lesz jelentősége, amik nem tagjai a Rendszámegyezménynek – ilyen például a környező országok közül Ukrajna – tette hozzá a szakértő.

Rovatok