Index Vakbarát Hírportál

A háború kiteljesedésének veszélye miatt tömegesen igényeltek útlevelet a magyarok

2023. május 5., péntek 10:57

Háromszorosára nőtt az útlevéligénylések száma tavaly márciusban, de az ezt követő hónapokban is kiugróan magas maradt. A Belügyminisztérium ezt azzal magyarázza, hogy az emberek megrémültek a háborútól.

Az ukrajnai háború kirobbanását követő hónapokban kimagaslóan megugrott a kiadott útlevelek száma Magyarországon.

A Belügyminisztérium elektronikus közszolgáltatásokat összefoglaló monitoring jelentése szerint 2022-ben a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányok tekintetében rekordszintű emelkedés volt tapasztalható az igénylések és kibocsátások számában.

Összesen a 2 150 175 darab személyazonosító igazolványból például megközelítőleg 1 120 000 darabot bocsátottak ki május és augusztus között, a többi hónapban pedig átlagosan 130 ezer feletti darabszám volt jellemző.

Az útlevéligénylések kiugró adataihoz előbbiek mellett hozzájárult az is, hogy 2022. február 24-én kezdetét vette az orosz–ukrán háború, és az emberek aggódni kezdtek a konfliktus eszkalációjától. 2021-ben összesen 318 672 darab útlevelet bocsátottak ki, míg ezzel szemben 2022-ben ez a szám felugrott 720 823 darabra, azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző év adataihoz képest.

A 24.hu az útlevelekről szóló adatokat havi bontásban is kikérte a tárcától, amelyekből még egyértelműbben látszik, hogy útlevelet leginkább a fegyveres konfliktustól való félelem, a háború esetleges eszkalációja miatt kérhettek tömegesen az emberek.

Az adatok szerint míg békeidőben átlagosan havonta 40 ezer útlevelet adtak ki a hatóságok, addig a háború kirobbanását követő hónapban már majdnem 150 ezret. Ez a kiugróan magas szám pedig egyetlen korábbi adathoz sem ér fel.

A következő hónapokban is még magas számokat ért el az útlevélkiadás: áprilisban 93 ezer, májusban 78 ezer és júniusban 76 ezer útlevelet bocsátottak ki a hatóságok. Ugyan nyártól már látványosan csökkenni kezdtek a számok, de egész évben magasabbak maradtak az előző év azonos hónapjainak átlagánál.

Rovatok