Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a kötelező akciózás részletszabályai, 3 millió forintos bírság is járhat, ha nem teljesülnek a leírtak

2023. május 5., péntek 19:16

Az intézkedés hatására minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. A részletszabályok hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelennek.

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány görög és francia mintára akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi vállalkozásokat. A kormányszóvivő részleteket ekkor még nem árult el, jelezte, hogy a részletek kidolgozása még folyamatban van, és június elsejétől léphet életbe a szabályozás.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium időközben lefolytatta a a szabályozáshoz szükséges egyeztetéseket a legnagyobb kereskedelmi láncokkal és szövetségekkel. A beérkezett javaslatokat pedig figyelembe vette a részletszabályok kialakításánál – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Minden boltban 

A kötelező akció szabályai a következők lesznek: 

20 termékből áll majd az akciós kosár

A Nagy Márton vezette minisztérium szerint a kötelező akcióra vonatkozó részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben is. Az Orbán-kormány a szabályozástól azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás, így a kötelező akciózás már a közeljövőben hozzájárulhat az infláció letöréséhez.

Az intézkedés hatására minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit a korábbiakhoz képest olcsóbban vásárolhatnak meg. 

Rovatok