Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nekünk egy jól menő, sikeres Ukrajna lenne az érdekünk

2023. május 5., péntek 07:41

Három hét után adott ismét interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak, ahol egyebek mellett beszélt a háborúról, Ferenc pápa április végi budapesti látogatásáról, az energiaárakról, valamint a szintén a magyar fővárosban rendezett CPAC Hungary konzervatív konferenciáról is.

„Már a kirobbanásakor is az volt a magyar álláspont, hogy ennek a háborúnak aligha lesznek nyertesei. Vesztesei lesznek, nyertesei nem” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel, ahol április 14-én adott interjút legutóbb.

A kormányfő a háborúval kapcsolatban elmondta: Oroszország beleütközik a NATO falába, a szervezet pedig fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát, az pedig a Nyugaton múlik, mennyit hajlandó költeni erre.

Hozzátette: a másik oldalon ott van Oroszország, ami sokkal nagyobb, mint Ukrajna, sokkal több katonája van, továbbá erősebb, hagyományosabb fegyverzettel rendelkezik, valamint a világ legnagyobb atomfegyver-arzenálja is a birtokában van.

Én nem tudom elképzelni, hogy egy atomhatalmat le lehessen győzni

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: aki elhiszi, hogy az oroszok tétlenül fogják nézni, hogy az ukránok drónokkal támadják a Vörös teret, „az nem nőtt ki még a gyerekkorból”.

Ennek a háborúnak nem lesznek nyertesei. Egyetlen lehetőségünk maradt: örüljünk, hogy itt béke van, és elég erősek vagyunk, hogy nem préselnek minket bele a háborúba – tette hozzá.

Amerika hiába akar minket belepréselni ebbe a háborúba, nem fogunk belemenni

– jelentette ki a miniszterelnök, azt is leszögezve: Magyarország mindent megtesz azért, hogy tűzszünet és béketárgyalás legyen. Ennél a résznél az is elhangzott, hogy az Egyesült Államok háborús kampányt folytat Magyarország utcáin plakátokon keresztül.

Orbán Viktor azt is megjegyezte, mindenki arra vár, hogy erősödni fog az ukrajnai konfliktus, mert sokan ukrán akcióról beszélnek. 

Egy háború kitörésének mindig van egy oka. Az oroszok szerint az, hogy Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz, míg az ukránok szerint az oroszok el akarták venni a területeiket.

Valakik már óriási profithoz jutottak a háború miatt, mert rengeteg üzleti érdek kapcsolódik hozzá. Vannak spekulánsok, mint Soros György is, akik arról álmodoznak, hogy beteszik a lábukat Ukrajnába

– fejtette ki a miniszterelnök.

A pápa tudja, mi az európai hangulat

A pápalátogatással kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a szentatya valami olyat hozott magával Budapestre háromnapos ittléte alatt, amivel minden rossz egy kicsit eltűnt, és ehhez szerinte nem kell hívőnek lenni. Azt is megemlítette, hogy nem emlékszik ilyen boldog három napra az elmúlt harminc évből.

A kormányfő azon véleményének is hangot adott, hogy bár nagyon sokan akarnak békét Ukrajnában, az amerikai befolyás viszont egyszerűen nem hagy teret a béke hangjának.

Nyugat-Európában sem fogadják örömmel a háborús híreket. Az európai emberek nem állnak ott a háborús propaganda mögött, és az egész fősodratú liberális média összehangoltan, koncertszerűen háborúpárti. A pápa pontosan tudja, hogy nem ez az európai hangulat

– fogalmazott Orbán Viktor, aki ennél a résznél is megismételte: Magyarország nyíltan kiáll a béke mellett.

A miniszterelnök kifejtette, nagyon hisz abban, hogy ha túl leszünk az ukrán ellentámadáson, akkor letisztul a helyzet, és nyilvánvalóvá válik, milyen lehetőségek maradtak ebben a háborúban.

A békében leginkább Magyarország az érdekelt, mert Ukrajna a szomszédunk. Nekünk egy jól menő, sikeres Ukrajna lenne az érdekünk. Az ukránok veszteségei a mi veszteségeink is

– mondta a miniszterelnök, aki hangsúlyozta: Ukrajna egy része ősi magyar föld, az ott élő magyarok nem bevándoroltak oda, ők ott őshonos nép, és ők is elesnek a háborúban.

Mindig keressük a lehetőséget, hogy hozzájáruljunk a békéhez. Mi egy jóindulatú nép vagyunk. Tudhattuk volna, hogy ez lesz a vége az ukrán gabonaimportnak, hogy ez zavarokat okozhat Magyarországnak. Annyiszor átvert már minket a bizottság, igazán gondolhattuk volna, hogy még egyszer visszaélnek a hatalmukkal. Megengedtük, hogy Magyarországon keresztül menjen a gabona, de a spekulánsok Közép-Európában adták el ezeket, ezzel szétverve a gazdaságot, és szétverve a gazdákat

– mondta a műsorban Orbán Viktor, aki szerint Magyarországnak sikerült kiharcolnia Brüsszelben ennek azonnali megszüntetését.

„Megvédtük a gazdáinkat, és ez egy lecke arra, hogy ki kell állni a saját érdekeinkért” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint nem várhatunk segítséget Brüsszeltől, mert csak magunkra számíthatunk, ezért is kell kiállni a saját igazunkért.

Óvatosan az ukrán EU-csatlakozással

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború gazdasági következményei mára egy önálló tudományággá váltak. A miniszterelnök szerint már láthattuk, milyen hatása van a háborúnak, miközben mindenki Ukrajna EU-csatlakozásáról beszél, de a gabonaimport már tönkretette a gazdaságot.

Óvatosan ezzel az uniós csatlakozással. Értem, hogy segítsünk Ukrajnának, de ezzel nem tehetjük tönkre a saját gazdaságunkat. Milliószámra mentek volna tönkre a családok, ha azt tettük volna, amit a liberális közgazdászok szerettek volna

– jelentette ki a kormányfő, aki szerint a kormánynak mindig arra kell figyelnie, hogy képes legyen fenntartani a rezsivédett árakat. Ennél a résznél leszögezte: a magyar családoknak nem kell aggódniuk emiatt, mert továbbra is maradnak a rezsivédett árak.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány próbál segíteni a családokon, a vármegye- és országbérlettel pedig az ingázókat és a diákokat igyekeznek segíteni. Ennél a résznél méltatta Lázár János építési és közlekedési miniszter munkáját, aki álláspontja szerint kiegyenlítette azt a támogatást, amit eddig csak a budapestiek kaptak, de most a vidékieken segítettek.

A háborúnak nem lesz vége az idén, mégis próbáljuk fenntartani ezeket az intézkedéseket. Az oroszoktól érkező energiára, amit az MVM hoz be, van egy csúszóhatás, ami a tőzsdei árakhoz van kötve, de az ár mindig két hónappal később érkezik Magyarországra. Ez azért van, hogy legyen időnk reagálni, ha szükséges. Az árak jobban néznek ki most, de tartunk attól, hogy a fűtési szezon kezdetével, amikor megindul a tározók feltöltése, emelkedni fognak az árak.

– vélekedett a miniszterelnök, aki úgy látja: lehet, hogy idén nem lesz elég energia és gáz Európában, ám Magyarországon nem kell tartani ettől.

Nemzetek erősítése

A Budapesten rendezett CPAC Hungary konzervatív politikai rendezvénnyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: kilenc uniós tagállam a következő időszakban kezdeményezi majd azt, hogy a jövőben el lehessen térni az Európai Unió okmányában lefektetett rendtől, hogy a tagállamoknak ne legyen lehetőségük önálló külpolitikához.

El akarják venni a nemzetek szuverenitását, ez a törésvonal. Az egyetlen orvosság, hogy megerősítsük a nemzeteket

– mondta Orbán Viktor, aki szerint ezeket a nemzeteket akarják felszámolni a globalista erők. A miniszterelnök azon álláspontjának is hangot adott, miszerint az üzletembereknek az a jó, ha az államok gyengék.

„Észnél kell lenni, főleg Magyarországnak, hogy ne tapossanak le bennünket. Ezért voltak itt a konzervatív barátaink Budapesten, hogy megvédjék ezektől az erőktől Magyarországot” – tette hozzá a miniszterelnök, aki úgy véli: ezek a szövetségek készen állnak arra, hogy megvívják ezt a politikai küzdelmet a globális elit és a spekulánsok világával szemben.

Fontos rendezvények Budapesten 

A katolikus egyházfő április utolsó hétvégéjén háromnapos látogatást tett Magyarországon. Ferenc pápa többek között Novák Katalin köztársasági elnökkel, valamint Orbán Viktorral találkozott, majd beszédet mondott a Karmelita kolostorban. Szombat délután 11 ezer fiatal fogadta a Papp László Sportarénában, vasárnap pedig szentmisét tartott a Kossuth téren

Május 4-én, csütörtökön tartották a CPAC Hungary konferenciát, amelynek főszónoka Orbán Viktor volt. A kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország egy olyan inkubátor, ahol a jövő konzervatív politikáját kikísérletezik. Itt ugyanis megcsinálták a konzervatív, keresztény fordulatot, és ez 2010-ben kezdődött.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2023. január 13-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok