Index Vakbarát Hírportál

A honvédelmi miniszter elmondta a nemzeti katasztrófa receptjét

2023. május 5., péntek 11:02

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a CPAC Hungaryn mondott beszédében hangsúlyozta, ha kell, egyrészt fegyverrel, másrészt gondolattal, szellemmel, „helyes nemzeti politikával” is védeni kell a hont.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azzal kezdte, minden tapasztalatát össze kell szednie ahhoz, hogy Donald Trump után beszéljen. A volt amerikai elnök Orbán Viktort nagyszerű embernek és nagyszerű vezetőnek nevezte, felszólalásáról itt számoltunk be.

„Isten, haza, család, Ez volt a CPAC tavalyi jelmondata. Magam sem tudnám jobban összefoglalni, pontosabban és fontosabban, hogy mi az, ami a teremben ülőket és sok millió barátunkat a termen kívül összeköti” – folytatta a honvédelmi miniszter.

A szavaknak nagy ereje van. Honvédelem. A haza, a hon védelme. Nálunk, magyaroknál az ország fegyveres védelmére külön szó van, ez a honvédelem. A magyar közkatonának a honvéd megszólítás jár. Számunkra a hon védelme talán a legfontosabb

– emelte ki a tárcavezető.

Jó magyar katona

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a hont egyrészt, ha kell, fegyverrel, másrészt gondolattal, szellemmel, „helyes nemzeti politikával” kell védeni, „sokszor fegyverrel kellett védekeznünk. Más kultúrájú, más vallású, idegen hódítók törtek ránk, az egész történelmünk harcok, háborúk, szabadságharcok folyamatos láncolata, amelyekben a magyar mindig helytállt, mert a magyar jó katona.”

A miniszter a saját feladatának azt nevezve, hogy jól felfegyverezve, bátran és elszántan ismét helytálljunk és megvédjük a hazánkat, ha erre sor kerülne. Az oroszukrán háborút XX. századi típusú, véres háborúnak tartja, amelynek nem látja a végét, nem látja, hogy bármilyen katonai megoldás születhetne, „a kormány álláspontja világos, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”.

„Mi, magyarok, a saját történelmünk tragikus csapásaiból tudjuk, hogy a katonai frontvonalak nem mindig egyeznek a béketárgyalások során elért frontvonalakkal” – mutatott rá a politikus, hozzátéve: nem hagyják belesodorni Magyarországot a háborúba, de folytatják a haderőfejlesztést, komolyan vették Donald Trump elnöki időszakából a felszólítást, és büszkén jelenti, hogy már ebben az évben, a tervezettnél korábban elérték a 2 százalékos GDP-arányos kiadási szintet, amit fenn is fognak tartani.

Aktív, elkötelezett és megbecsült tagjai vagyunk a NATO-nak, a világ legerősebb védelmi szövetségének, amelyben biztonságunk végső garanciáját látjuk. A NATO védelmi szövetség jellegét tartjuk a legfontosabbnak.

A keleti szárny megerősítésében „földrajzi elhelyezkedésünk és haderőfejlesztésünk miatt is megkerülhetetlen szereplők vagyunk”, emellett az Egyesült Államokkal való politikai kapcsolat minősége is fontos.

A nemzetre támaszkodva

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra hívta fel a figyelmet, hogy helyes nemzeti politikával is védeni kell a hont, erről szól ez a konferencia is, „együtt erő vagyunk ebben a harcban”.

A mindent elsöpörni vágyó globalista progresszió ellenében a nemzetre támaszkodva, de az azonosan gondolkodók összefogásával lehet csak védekezni.

Ezzel kapcsolatban világossá tette azt is, tudni kell, mit akarnak megvédeni, és azt is, hogy milyen ellenséggel szemben, „számomra, mint a kommunizmusnak nevezett ostoba és gonosz társadalomkísérletben felnőtt magyar számára, teljesen érthetetlen, hogy a szabad nyugati kultúrákban miként terebélyesedhettek el az ateista, szovjet, bolsevik, mindenféle új neveken nevezett ideológiai áramlatok mutációi”.

A miniszter megemlítette azt is, hogy a

mindenkor hadsereg- és fegyverellenes álpacifista baloldal vált a háború legnagyobb támogatójává. Ők mindig azt a bizonyos végső harcot vívják.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, ismerik az ellenséget és haditervét, tudják, hogy mit kell megvédeni, „azok, akik ellenzik a nemzeti politikát, a honvédelem hagyományos felfogását, a vallást és egyházat, iskolát és családot vettek célba, mindenhol végigmeneteltek ezeken az intézményeken, így próbálták gyengíteni a társadalom védelmi vonalait. Ezek az intézmények védik meg az embereket, a nemzeti politikának az a dolga, hogy megvédje ezeket az intézményeket. Ezen intézmények megszállása a nemzeti katasztrófa receptje.”

A honvédelmi miniszter leszögezte, amíg ő áll a honvédelem élén, „itt Magyarországon nem lesz sem LMBTQ-XYZ, sem gendersemleges, sem másmilyen, progresszív ideológiával fertőzött haderő”, de a honvédség teljesíteni fogja a feladatát, garantálni Magyarország területének és az emberek biztonságát.

A tárcavezető azzal zárta beszédét, hogy „egyedül biztosan hősies ez a küzdelem, de azért sokkal jobb együtt, igaz barátokkal. Együtt erő vagyunk.”

Csütörtök délelőtt kezdődött az Alapjogokért Központ szervezésében a 2023-as CPAC Hungary konferencia, Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről itt számoltunk be. Varga Judit igazságügyi miniszter felszólalásáról itt olvashat. A Szalay-Bobrovniczky Kristóffal készült márciusi interjúnkat erre találja.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok