Index Vakbarát Hírportál

Széles körű ellenőrzésekre számíthatnak a háziorvosok

2023. május 6., szombat 14:24

A több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A vizsgálatokból kiderült, számos rendelő nem felelt meg a követelményeknek, ezért a jövőben kiterjesztett, szélesebb körű ellenőrzések várhatók.

Számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek, ugyanis nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania – írja a Magyar Nemzet.

Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási főosztályvezetője elmondta, a szervezet legutóbb a több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte.

„Az ellenőrzések célja egyértelműen az, hogy a háziorvosi ellátás színvonala javuljon, és ahol problémát érzékelnek, főleg ha az a betegek kárára van, azt javítsák ki. A kormány jelentős forrásokat biztosít a háziorvosi praxisok működtetésére, a betegek alapellátására; ez egy államilag finanszírozott szolgáltatás, amelynek megfelelő minőségi szinten kell működnie” – mondta főosztályvezető.

Hozzátette, Somogy vármegyében például három rendelőt kerestek fel, és egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt, de ezek közül hat címe egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház volt.

Kőrösi László ezért hangsúlyozta, 

a jövőben kiterjesztett, szélesebb körű ellenőrzéseket terveznek, melyek az ország teljes területén a négy vagy több rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokat fogják érinteni.

Kiemelte, hogy a NEAK ellenőrzései mindig a betegek érdekeit tartják szem előtt, azt, hogy a betegek hozzáférjenek a számukra indokolt ellátásokhoz, és senki ne maradjon ellátás nélkül.

Rovatok