Index Vakbarát Hírportál

Hálaadó szentmisét tartanak az idén 60 éves Orbán Viktorért

2023. május 6., szombat 15:28

Minden évben tartanak hálaadó szentmisét Orbán Viktorért a miniszterelnök születésnapja alkalmából. A misét immáron tizenharmadik alkalommal celebrálja Osztie Zoltán katolikus plébános.

Eredetileg Szentmihályi Szabó Péter író kezdeményezte a barátaival, hogy tartsanak hálaadó szentmisét Orbán Viktor születésnapján. A mise celebrálásához Osztie Zoltán katolikus plébánost kérték fel, írta meg a Gulyáságyú Média. Az író halála után a felesége, Ilona folytatta a hagyományt, és idén is közzétette a misére való felhívást közösségi oldalán.

A felhívásban kiemelték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök május 31-én 60 éves lesz, így az idei szentmise egy kerek évfordulót ünnepel. Mint írják, a hálaadó misét „hazánkért, népünkért és vezetőinkért” tartják.

A felhívásban kiemelték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök május 31-én 60 éves lesz, így az idei szentmise egy kerek évfordulót ünnepel. Mint írják, a hálaadó misét „hazánkért, népünkért és vezetőinkért” tartják.

A szentmisét a korábbi évekhez hasonlóan Budapesten a Március 15. téri Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián tartják délután 17 órakor. A szertartáson Számadó Gabriella operaénekes is közreműködik.

Szent Istvánhoz hasonlították a kormányfőt

A tavalyi szentmisét követően Osztie Zoltán a Népszavának adott interjújában elmondta, hogy szerinte nincs arról szó, hogy vallási kultusz épülne Orbán Viktor személye köré. A szertartásokba mindenkit belefoglalnak, nemcsak az egyházi vezetőket, de a halottakat, a családtagokat és ismerősöket is. 

„Híveink mondják egyébként, hogy ők imádkoznak Gyurcsány Ferencért is akár. Nincs különbségtétel. Jó, nyilván buzgóbban imádkozunk azokért, akik a szívünkhöz közel állnak, vagy magasabb hivatalt viselnek, nagyobb hatással vannak az ország sorsára” – magyarázta Osztie Zoltán. Elárulta azonban, hogy külön szentmise keretében még nem imádkozott Gyurcsány Ferencért akkor sem, amikor ő volt a miniszterelnök.

Először nyilván az ő megtéréséért kell imádkozni

vélekedett a katolikus plébános, aki szerint Orbán Viktor személye leginkább Szent Istvánéhoz hasonlítható.

Rovatok