Index Vakbarát Hírportál

Szigoríthatják az idősek jogosítványhosszabbításának feltételeit

2023. május 7., vasárnap 17:28

Az Európai Unió felére csökkentené a halálos balesetek számát 2030-ig, ennek érdekében szigorúbb szabályozást vezetne be az idős sofőrök vezetői engedélyének hosszabbításához. Eszerint a 70 évnél idősebbeknek az orvosi vizsgálat mellett egy KRESZ-tesztet is kell majd tölteniük, ha meg akarják tartani jogosítványukat.

Szigorítaná az idősek jogosítványhosszabbításának feltételeit az Európai Unió.

 Az új szabály szerint 

a 70 év felettieknek legfeljebb 5 éves időközönként egy orvosi és egy Kresz-tesztből álló alkalmassági vizsgálaton kellene részt venniük.

Tehát az idős autósoknak a jogosítvány feltétele lenne, hogy ötévente igazolják, alkalmasak az autóvezetésre. A vezetési képességek felméréséről egyelőre nem közöltek további részleteket az illetékesek.

A Budapest Környéke emlékeztet, Magyarországon már jelenleg is szigorú jogszabály alapján ellenőrzik az idős sofőrök alkalmasságát, a hazai szabályozás értelmében a 60 év felettieknek 3 évente kell orvosi vizsgálatra menniük.

az új Uniós szabályozás annyiban különbözne, hogy egy további KRESZ-tesztet is ki kellene tölteniük a 70 év felettieknek.

Az ATV Híradójának nyilatkozó közlekedési szakjogász szerint azonban felesleges az uniós szigorítás, Nagy László indokolatlannak tartja a KRESZ-teszt bevezetését. A szakértő szerint ugyanis a biztonságos vezetést a rutin adja, a legnagyobb tapasztalattal pedig pont az idősek rendelkeznek.

Az Európai Unió szigorításának célja, hogy felére csökkentse a halálos balesetek számát 2030-ig, ugyanis tavaly Európa útjain közel 21 ezren veszítették életüket. 

Rovatok