Index Vakbarát Hírportál

Böröndi Gábor: A Magyar Honvédség átalakítása fájni fog

2023. május 7., vasárnap 07:02 | aznap frissítve

Megtartotta első állománygyűlését Böröndi Gábor altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnöke tájékoztatójában többek között részletezte azokat az irányelveket, amelyek mentén vezetni kíván, és bejelentett számos, bürokráciát csökkentő intézkedést.

Eseménydús héten van túl Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar új főnöke. Április utolsó napjaiban robbant a hír, miszerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. Ezzel egyidejűleg a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolta a posztra.

Böröndi Gábort még a kinevezés előtt, május első munkanapján meghallgatta az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága. A katonacsaládból származó tábornok egyebek mellett arról beszélt, hogy olyan hadsereg felépítésébe kezdenek, amely rendelkezésre áll, és képes hazai, valamint szövetségi környezetben megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek.

Hozzátette: magyar katonai hagyományokon alapuló, erős hadműveleti haderőt hoznak létre, légvédelmi képességeket alakítanak ki, és a nehézdandár létrehozásán is dolgoznak. Mint mondta: harcászati kiképzést kell adni a katonáknak először alacsonyabb, majd magasabb kötelékben, ehhez kell a jól képzett tiszti, altiszti kar. A gondolkodásmódot akarják megváltoztatni, „az »így szoktuk meg« és a »nem így szeretnénk« nem létezik többé”.

A meghallgatást követő napon Novák Katalin köztársasági elnök kinevezte Böröndi Gábort a honvédelmi vezérkar élére.

Az új parancsnok Szentendrén meg is tartotta első állománygyűlését. A honvedelem.hu tudósítása szerint Böröndi Gábor első parancsnoki megszólalásában többek között részletezte azokat az irányelveket, amelyek mentén vezetni kíván, és bejelentett számos, bürokráciát csökkentő intézkedést.

Az altábornagy kiemelte:

ma ott tartunk, hogy a határaink mentén háború zajlik. Vagy felébredünk, és felkészülünk rá, vagy tovább éljük a kis békeéletünket.(...) Mi lesz a jövő? Kiképzés, felkészítés, gyakorlatok. 

Böröndi Gábor szerint ez a folyamat fájni fog. Vér, könny, sírás, veríték, fájdalom – ez lesz a sikerhez vezető út, fogalmazott a parancsnok.


(Borítókép: Böröndi Gábor. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok