Index Vakbarát Hírportál

Az ország egyik felén tombol a nyár, a másikat elverte a jég

2023. május 7., vasárnap 18:47

Jégeső is kísérte a zivatart Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A következő napokban számottevő csapadékra már nem kell számítani, de a hőmérséklet néhány fokot visszaesik.

Vasárnap a kora délutáni órákban egyre több helyen nőttek magasra a gomolyfelhők, melyekből záporok, zivatarok alakultak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az erőteljes feláramlás hatására jégeső is kialakult – írja az Időkép.

A jégesőről felvételek elsősorban a Hernád völgyéből érkeztek, de annak térségéből is több visszajelzés jött. A videók Encsen és Abaújszántón készültek.

Miközben Borsodban jégeső esik, addig az ország másik felén tombol a nyár. A Baranya vármegyei Kémesen vasárnap délután 27 fokot mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ez az eddigi legmagasabb maximum-hőmérséklet az állomásaikon.

Jövő héten már nem lesz csapadék

Az előrejelzések szerint hétfőre északkelet felől élénk, a Dunától keletre erős szél kíséretében szárazabb, hűvösebb levegő érkezik. Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 15 és 21 fok között alakulnak. Nyugaton, délnyugaton felhősebb, máshol naposabb idő várható számottevő csapadék nélkül.

Kedden gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják a napsütést. Kisebb eső néhol délen, egy-egy futó zápor keleten előfordulhat. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, keleten erős lökések várhatóak. A csúcshőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Rovatok