Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára az önkormányzati választást érintő bejelentést tett

2023. május 8., hétfő 17:59

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselő Szombathelyen mondott beszédet. Nemény András MSZP-s polgármester is a színpadra állt, és bejelentették, hogy a 2024-es önkormányzati választáson a DK támogatja a városvezetőt.

Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere a rendezvényen köszönetet mondott a Demokratikus Koalíciónak azért, hogy 2019 után a 2024-es önkormányzati választásra is megkapta a párt támogatását. A városvezető hangsúlyozta: a csapatban hisz, amelynek fontos alkotóeleme a DK.

A polgármester kitért arra is: a 2022-es választás éjszakáján döntötte el, hogy újraindul a választáson, akkor azt gondolta, a választott vezetőknek van felelősségük abban, hogy legalább a remény szikráját megadják.

A Momentum április végén jelentette be, hogy támogatják Nemény Andrást. Ungár Péter, az LMP társelnöke lapunknak adott interjúban elárulta: úgy érzik, az MSZP-s politikus jól vezeti a várost.

Dobrev Klára: Elegem van

Dobrev Klára azzal kezdte, hogy közel ezren vannak a teremben, és ezúttal nem szokásos politikai beszéddel készült, hanem prezentációval.

Az az igazság, hogy tele van a hócipőm. Elegem van a hazugságból, a propagandából, a szemfényvesztésből. Azt szerettem volna, ha mindenkinek világosan, feketén-fehéren, számokkal, ábrákkal meg tudom mutatni, hogy miért van Magyarország ebben a drámai megélhetési válságban

– fogalmazott az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára úgy látja, a nemzeti büszkeség része a hétköznapok büszkesége is, hogy hétköznap is büszkék vagyunk a magyarságunkra, „korábban, amikor bárhol elmondtuk a világban, hogy mi magyarok vagyunk, mosolygó, elismerő pillantásokat kaptunk”, a szomszédos országok körében volt egy kis irigység is.

Az EP-képviselő szerint ennek vége, a szomszédok már azt kérdezik, hogy mi történt velünk, a büszkeség az ő szemükben csillan meg. „Orbán elvette tőlünk a mindennapok nemzeti büszkeségét, azt az érzést, hogy nekünk egy kicsit jobb.”

Az árnyék-miniszterelnök hozzátette: lehetett volna másképp is, a koronavírus-járványig folyamatos volt a világban a gazdasági növekedés, „tíz év alatt annyi uniós pénz érkezett Magyarországra, amelyet ez az ország még nem látott”, ezt az oktatásra, egészségügyre, a panelházak felújítására is lehetett volna fordítani.

Dobrev Klára prezentációjának ábráin többek között az átlagfizetések és az infláció szerepelt uniós összehasonlításban. A politikus úgy gondolja, az európai intézmények és az európai országok sem bíznak Orbán Viktorban, „ezért nem kapjuk meg az uniós pénzeket. Nem bíznak benne a magyar vállalkozók sem, ezért nem mernek hosszabb távra tervezni. Az Orbán-kormány az oka az inflációnak, nem a háború és nem a szankciók.”

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy „nem betonba és vasba kell önteni a pénzt, nem a multikkal kell stratégiai szövetséget kötni, hanem a magyar emberekkel, ez az árnyékkormány legfontosabb programja. Amikor itt fog állni az Orbán utáni kormány miniszterelnöke, egy évvel a kormányra kerülése után ábrákon mutatja be, hogy merre indult az ország. Azt kell látni, hogy pont a fordítottja történik, nem kevesebbet költünk az egészségügyre, nyugdíjra, gyerekekre, hanem többet”, és egy fillért sem költenek az oligarchákra. Dobrev Klára leszögezte: ez nem ígéret, hanem vállalás, amelyet számon lehet kérni.

Ott van az elégedetlenség az országban, de külön-külön. Az a feladat, hogy ne külön küzdjetek, mert úgy nem lehet győzni. Amikor tüntettek, akkor ne azt kérjétek, hogy ne legyenek ott a pártok, hanem azt, hogy mindenki legyen ott

– fogalmazott a DK politikusa.

Dobrev Klárával április végén készítettünk interjút, amely ide kattintva olvasható el.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok