Index Vakbarát Hírportál

Eltűntek az orosz turisták Magyarországról

2023. május 8., hétfő 05:58

A háború kitörése óta a tizedére csökkent az orosz turisták száma Budapesten, de országszerte is alig hallani orosz szót a kedvelt turistahelyeknél. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége szerint a szankciók miatt sokkal hosszabb és drágább az utazás Oroszországból Magyarországra.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt az orosz turisták szállodai vendégéjszakáinak száma elérte a koronavírus-járvány előtti szintet Budapesten. Idén év elejére azonban az egy évvel korábbi szint alig tizedére csökkent, és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az egész országban ez a tendencia.

A Balatonnál még ennél is nagyobb a visszaesés: 2019-hez képest a huszadára csökkent az orosz vendégéjszakák száma. De Hévízen is nagy kiesést jelent az orosz turisták hiánya, hiszen eddig ők tették ki a vendégek jelentős részét.

Nagyon érzékelhető a vendégkiesés, hiszen az orosz vendégek 10-12 éjszakát töltöttek el nálunk, Hévízen, és jól költő vendégek, tehát igénybe vették a szolgáltatásokat, nemcsak a szálláshelyükön, szállodákban, magánszállásokon, hanem kint, a városban is

 – mondta Papp Gábor, Hévíz polgármestere az RTL Híradónak.

A Magyar Idegenvezetők Szövetsége szerint a szankciók miatt jönnek kevesebben, hiszen megszűnt a közvetlen légijárat Budapest és Moszkva között, így csak nagy kerülőutakkal lehet ide eljutni.

„Legfőképpen Bakuból és Isztambulból érkeznek mostanában turisták hozzánk, de lehet még Dubajon, Belgrádon és Asztanán keresztül is érkezni” – mondta Sarlai Júlia idegenvezető, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének egyik vezetője. Hozzátette, hogy nemcsak hosszabb, hanem drágább is lett a repülőút, de a magyarországihoz hasonló a helyzet egész Európában.

(Borítókép: A Halászbástya Budán. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok