Index Vakbarát Hírportál

Egy miskolci mestercipész vitte a prímet a nemzetközi versenyen

2023. május 8., hétfő 06:13

A négy benevezett cipőjével négy aranyérmet nyert Kovács Attila a németországi Wiesbadenben megrendezett cipészvilágversenyen.

„Tizenhat ország résztvevői mérték össze a tudásukat ezen a versenyen. Itt olyan mesterekről van szó, akik önállóan, saját maguk készítik el a lábbeliket az elejétől a végéig, a tervektől az utolsó cipőfűző elhelyezéséig” – mondta Kovács Attila mestercipész az InfoRádiónak.

A több mint ötvenéves múltra visszatekintő versenyt háromévente rendezik meg a németországi Wiesbaden városában. A benevezett cipők értékelésekor a neves szakmai zsűri az alapötletet, annak megvalósulását nézi, illetve azt is, hogy mennyire jön át az üzenete a cipőnek, és mennyire egységes az összhang.

Továbbá azt is megvizsgálják, hogy mennyire felelnek meg az anyagok a kor kihívásainak, és azt, hogy milyen technikai újdonságokat hoz az alkotás. Kovács Attila elmondása szerint őt már az is inspirálja, ha talál egy különleges anyagot. A mestercipész kifejtette, hogy kézzel készült cipőket viselni más, hiszen „lelkük van”, egyedi és megismételhetetlen darabok, és nem gépsoron készültek.

Mint mondta, mivel ezek a cipők személyre szabottan készülnek, oda tudnak figyelni arra, hogy a megrendelőnek milyen érzékeny pontjai vannak a lábán, akár személyes kérései lehetnek, amivel sokkal személyesebbé is válik a cipő. Ráadásul azt a megrendelő lábméretéhez igazítják, ezért sokkal kényelmesebb is.

Sokkal többen tudnák megengedni, mint amennyien élnek ezekkel a lehetőségekkel, hiszen ez természetesen pénzkérdés is, de elsősorban igény kérdése

– tette hozzá Kovács Attila azzal kapcsolatban, hogy rengeteg megrendelés érkezik hozzá világsztároktól.

Rovatok