Index Vakbarát Hírportál

Freund Tamás marad a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

2023. május 9., kedd 14:56

További három évig Freund Tamás marad a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Az elnökhöz, a főtitkárhoz és a főtitkárhelyetteshez hasonlóan nem változott a tudományos testület három alelnökének személye sem.

Az MTA közgyűlése nagy többséggel ismét Freund Tamás neurobiológust, az Akadémia rendes tagját választotta a tudós testület elnökévé. Freund Tamás mellett újabb hároméves vezetői megbízatást kapott a főtitkár, Kollár László Péter építőmérnök és Erdei Anna immunológus, főtitkárhelyettes is – adta hírül az MTA.

A Magyar Tudományos Akadémián azért volt szükség tisztújításra, mert elnökének, főtitkárának, főtitkárhelyettesének és három alelnökének lejárt a hároméves megbízatása. Az akadémiai szabályozás szerint minden tisztségre három évre lehet megválasztani és legfeljebb egyszer újraválasztani a jelölteket.

Az MTA elnökét, főtitkárát, főtitkárhelyettesét és alelnökeit, valamint az elnökség három választott akadémikus tagját az akadémikusokból és nem akadémikus közgyűlési képviselőkből álló közgyűlés három évre választotta meg.

Az elnökhöz, a főtitkárhoz és a főtitkárhelyetteshez hasonlóan nem változott a három alelnök személye sem.

A társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogász, az MTA rendes tagja, az élettudományi alelnök Kosztolányi György orvos, az MTA rendes tagja, a természettudományi alelnök pedig Hudecz Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja maradt.

Freund Tamást 2020. július 7-én választották meg a tudományos testület élére, a neurológus szakember három éve váltotta a leköszönő Lovász Lászlót az elnöki poszton.

Rovatok