Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjas polgárőr mentette meg a folyóban sodródó fiú életét

2023. május 9., kedd 18:15

Egy idős polgárőr saját testi épségét kockáztatva mentett ki egy 13 éves fiút a Zagyva vizéből szombaton. A 69 éves férfi gondolkodás nélkül ugrott a folyóba, ahonnan sikeresen kimentette a gyereket. Később kiderült, hogy a kamasz megszökött osztálytársaival.

„A ballagás biztosítása után indultam haza kocsival, amikor a várost elhagyva három gyermekre lettem figyelmes, akik kétségbeesve integettek nekem segítségért. A kocsiból kiszállva vettem észre a társukat a Zagyva közepén, csak a tarkója látszódott a partról” – emlékezett vissza a Blikknek nyilatkozva Plavecz János, a Heves vármegyei Lőrinci polgárőre.

Mint mondta, azonnal reagált, ledobta a mellényét, az iratait, a telefonját, majd szolgálati ruhájában, bakancsban beugrott a folyóba. A víz olyan mély volt, hogy csak úszva tudta megközelíteni az eszméletlenül sodródó fiút.

Megfogtam a haját, felemeltem a fejét, visszafele pedig toltam magam előtt a magatehetetlen gyermeket, de a végére nagyon elfáradtam, és vizet is nyeltem közben. Olyan volt, mintha már nem élne, de abban a pillanatban csak a mentésére koncentráltam. A végére már alig maradt erőm, égett a tüdőm, végül egy másik férfi segített kiemelni őt a partra, én pedig azonnal megkezdtem az újraélesztését. Nyomtam a mellkasát, a víz pedig csak úgy robbant ki a tüdejéből a száján és az orrán keresztül. Egyszer aztán elkezdett hörögni, ami óriási erőt adott a folytatáshoz, hamarosan pedig a levegőt is elkezdte magától venni, és kommunikálni is tudott

– mesélte a férfi a Blikknek.

A 13 éves fiúhoz mentőt hívtak, megmentője az autó kiérkezése után hazament. Elmondása szerint többször is elsírta magát örömében, majd este folytatta szolgálatát, mintha mi sem történt volna. „Ne higgye azt senki, hogy mi ezt fizetésért csináljuk. Szerintem bármelyik kollégám megtette volna, amit én. Szerencsére jó időben voltam jó helyen, örülök, hogy meg tudtam menteni” – tette hozzá Plavecz János.

A fiú elszökött az iskolából

A Blikk információi szerint a kimentett 13 éves gyerek az osztálytársaival lógott el a folyóhoz, ahol vélhetően fürdőzni akartak. T. Noel két éve került a helyi gyermekotthonba, csak nagymamájával tartja a kapcsolatot, akinek az egészsége miatt alig merték elmondani a történteket.

A fiú egyik ismerőse elmondta, Noel úszni sem tudott, így nem érti, miért ment be a folyóba. Hozzátette,

a kiskorú már jól van, néhány napon belül ki is engedik a kórházból.

A gyerek megmentője nagyon szeretne vele újra találkozni, és vélhetően már nem kell sokat várnia erre. Völgyi Ferenc, a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke pedig bejelentette: a példamutatóan helytálló polgárőrt életmentő kitüntetésre terjesztették fel.

Rovatok