Index Vakbarát Hírportál

Szívbeteg gyerekeknek rendeznek olimpiát Budapesten

2023. május 9., kedd 20:31

A Szív-Kör Olimpia a szívbeteg gyermekeknek és családjuknak rendezett találkozó, amely a sportolás jegyében zajlik majd, a lényeg mégis: együtt lenni! A mozgás öröme ezen a napon mindenkié. A szakemberek bevonásával kitalált versenyszámok lehetővé teszik, hogy szívbetegen született vagy szívműtéten átesett gyermekek is átélhessék a mozgás örömét, a versenyzés adta sikerélményt.

A Szív-Kör Egyesület 2020-ban alakult azzal a céllal, hogy bejegyzett, hivatalos szervezetként összefogja és széles körben képviselje a szívbeteg gyermekeket és családjukat. Az egyesület elsődleges küldetése egy aktív, támogató közösség megteremtése és ezzel együtt egy hiteles információs fórum felépítése.

Az alapítók olyan teret szerettek volna életre hívni, ahol a tagok őszintén megoszthatják egymással örömüket, bánatukat, a betegséggel, élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket, hiszen a szívbeteg gyermekek speciális problémáit szüleik ismerik a legjobban.A Szív-Kör Egyesület tavaly rendezte meg első családi rendezvényét, a Szív-Kör Fesztivált, amelyet idén nyáron egy újabb nagyszabású esemény követ: a Szív-Kör Olimpia − írta meg a szervezet lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. 

AZ ESEMÉNYT JÚNIUS 3-ÁN, A HONVÉD SPORTEGYESÜLET VÍVÓCSARNOKÁBAN, BUDAPESTEN, a DÓZSA GYÖRGY ÚT 53.-BAN RENDEZIK MEG.

A játékos sorversenyben a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjának orvosai, ápolói is a csapatokat erősítik majd, mert az összefogás túlmutat a kórház falain. A díjakat átadja, az esemény fővédnöke Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó. Az olimpia programjában szerepelnek még sportági bemutatók, rekordkísérlet és különböző gyermekprogramok.

800 szívbeteg gyermek születik évente Magyarországon

Évente 800 új szívbeteg gyermek születik Magyarországon, akiknek jelentős része élethosszig tartó szoros kontrollt, folyamatos gondozást igényel. A veleszületett anomáliákon túl szerzett szívbetegségek is jelentős számban jelennek meg gyermekkorban. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja a szívbeteg gyermekek ellátásának első számú – és sok szempontból egyetlen – hazai centruma.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a veleszületett és szerzett gyermekkori szívbetegségek ügyének képviselete komplex feladat, ami messze túlmutat az érintettek kardiológiai gondozásán, sebészeti ellátásán, kórházi ápolásán. A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány több mint 30 éve viszi a vállán ezt a nemes feladatot.

A Szív-Kör Egyesület megalakulása és reménybeli növekedése kiegészíti a támogatás körét, hiszen az alapítók szintén zászlajukra tűzték a szívbeteg gyermekek útjának segítését. Sajnálatos tény, hogy társadalmi jelentőségéhez mérten e gyermekek érdekképviselete nem kapja meg a megérdemelt figyelmet, problémájuk nincs kellően jelen a hazai köztudatban. A Szív-Kör Olimpia kiváló lehetőség arra, hogy a kommunikáció széles körűvé válhasson.

Rovatok