Index Vakbarát Hírportál

Tüntetésre készül Debrecen az új akkumulátorgyárak ellen

2023. május 10., szerda 17:41

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője jelentette be, hogy a párt tüntetést szervez a Debrecenben épülő akkumulátorgyárak ellen. A politikus szerint az akkumulátorgyárak tönkreteszik természeti kincseinket, miközben a gyárak kiviszik a profitot az országból.

Az LMP tüntetést hirdetett meg az újabb debreceni akkumulátorgyár ellen. A demonstrációt május 23-án tartják. Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Szijjártó Péter úgy jelentette be egy újabb akkumulátorgyár építését Debrecenben, hogy arról nem kérdezték meg a helyieket. Keresztes szerint az Orbán-kormány szembemegy magyar nemzet és a debreceniek érdekével is.

A politikus azt mondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter öt valótlan állítást tett a beruházás fontosságának indoklásakor. Keresztes szerint hazugság, hogy Magyarországon szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie az akkumulátorgyáraknak. Az LMP országgyűlési képviselője úgy véli, hogy a beruházók felmentést kapnak a szigorú előírások alól. 

Az LMP országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy az akkumulátorgyárak brutális mértékben károsítják a környezetet. Keresztes szerint a kormány a magyarokkal akarja megfizettetni Európa zöldátállását, mert az itt készült akkumulátorokat a nyugati országok polgárainak autóiban használják fel, a gyárak pedig kiviszik a profitot az országból. 

Szijjártó Péter jelentette be az újabb akkumulátorgyárat

Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, a kínai Eve Power. Ennek köszönhetően több mint ezer új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a hajdúsági városban.

A külügyminiszter szerint a vállalat a BMW kérésére érkezett, hogy ellássa új generációs hengeres akkumulátorcellákkal magyarországi gyárát. Az állam a 400 milliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve több mint ezer új munkahely létrehozását, 

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a környezetbarát beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd. Közölte azt is, hogy a kormány újabb jelentős fejlesztéseket fog finanszírozni a városban, például 108 milliárd forint értékben korszerűsítik a víziközműrendszert, azaz a vízellátást és a szennyvízelvezetést.

(Borítókép: Emberek tüntetnek az akkumulátorgyár megépítése ellen 2023. február 4-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok