Index Vakbarát Hírportál

Néhány hónapja még jobbikos volt, most belépett a DK-ba

2023. május 10., szerda 11:11

Varga Ferenc, aki a 2022-es országgyűlési választáson a közös ellenzéki listáról jutott mandátumhoz, majd a Jobbik frakciójában politizált, belépett a Demokratikus Koalícióba.

A DK közleményben jelentette be, hogy hivatalosan is a párt tagjává vált Varga Ferenc országgyűlési képviselő és nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztos.

Megjegyezték, „bár Kövér László fideszes házelnök ugyan megakadályozhatja, hogy Varga Ferenc országgyűlési képviselőként hivatalosan is a DK-frakció tagja legyen, ez azonban semmin nem változtat. Egy DK-st soha nem a pozíció vagy a képviselői jogállás tesz politikai közösségünk tagjává, hanem feladatának elvállalása és elvégzése.”

Varga Ferenc azt a feladatot kapta a párttól, hogy „a remény hírnöke legyen a saját választókörzetében, a nemzetiségi önkormányzatok, valamint a roma felzárkóztatás területén, ezenfelül pedig szoros együttműködésben dolgozzon a DK képviselőcsoportjával az Orbán-rendszer lebontásáért folytatott küzdelemben”.

„Lopott mandátum” kontra „gyakorlatilag nem csináltak semmit”

A politikus idén év elején lépett ki a Jobbik frakciójából. Gyöngyösi Márton, a párt elnöke azt kérte Varga Ferenctől, hogy adja vissza a mandátumát, miután pedig kiderült, hogy a politikus a Demokratikus Koalíciónál folytatja, a Jobbik úgy reagált, hogy „lopott mandátummal építene romapolitikát Gyurcsány”.

Varga Ferenc lapunk kérdésére korábban úgy fogalmazott, távozásának legfőbb oka az volt, hogy a Jobbik „a saját ügyeivel foglalkozott, és nem a választókkal. Ha a választáson a szavazatszám a kormányváltáshoz kevés is volt, nem tehetjük meg, hogy folyamatosan a párt belügyeivel és belharcokkal foglalkozzunk. Ebből nem láttam kiutat. A saját magam területén mindent megtettem, jártam az országot, építettem a Becsülettel a Cigányságért Egyesületet, de azok a politikusok, akik több éve a parlamentben ülnek, gyakorlatilag nem csináltak semmit.”

Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnökével április végén készítettünk interjút, itt találja.

Rovatok